Glovitec is een handschoen voor één of twee vingers die mensen met Reumatoïde Artritis of Osteoartritis extra grijpkracht geeft bij dagdagelijkse taken. In Co-creatie werd er samen met patiënt experten gezocht naar noden van de patiënten door middel van Interviews, creatieve sessies en verificatiegesprekken volgens de tool Context Mapping TU Delft. Deze tool geeft een duidelijk menselijk beeld van wat mensen onderliggend verlangen. Het inspireert de ontwerper en motiveert de patiënten om gedurende het hele ontwerpproces expertise te geven.

Het is de eerste wearable van dit type die uit één enkele unit bestaat en hierdoor draagbaar is voor deze specifieke doelgroep, er is geen aparte zware actuator of controller unit. Er is ook een slimme en natuurlijke manier gevonden om het apparaat aan te sturen.

     

Vraag van Patiënten

De patiënten zijn enthousiast voor een product dat zij snel aan of uit kunnen trekken. Een product dat afwasbaar is, luchtdoorlatend is en geen irritatie veroorzaakt bij zweten. Het moet ook draagbaar en flexibel zijn in geval van gezwollen handen. Het product moet ook genoeg grijpkracht kunnen leveren voor snelle taken in de tuin, keuken of het huishouden.

Leefwereld van de Patiënten

Na Interviews in het Reumahuis en enkele huisbezoeken valt het op dat mensen met Reumatoïde Artritis vele hulpmiddeltjes hebben om potten open te krijgen, bestek vast te nemen, of simpelweg om te schrijven. Taken als een ritssluiting openen, stofzuigen, een sleutel omdraaien, groenten snijden, een boodschappentas dragen, drukknoppen zijn moeilijk. Daarbuiten zijn ze soms snel moe of hebben ze veel pijn.

Beschrijving Product

Het product is een ‘Soft Robotics’ product. Het geeft extra grijpkracht door middel van kunstmatige pezen die de vingers op een natuurlijke manier bekrachtigen, zoals de pezen van de vingers. Door middel van een motortje en een spoeltje wordt deze draad opgewonden in een behuizing ter hoogte van de pols.

Draagbaarheid en natuurlijke slimme aansturing

Glovitec is een wearable die bewijst dat met de huidige technologie het apparaat volledig ‘stand alone’ kan werken. Met zowel de batterijen, de motor als de controle-unit op de handschoen zonder dat deze teveel weegt of te groot is voor de patiënt. Er werd geëxperimenteerd met een slimme natuurlijke besturing, namelijk via een emg armband. Als de patiënt een grijpbeweging maakt, detecteert de armband deze spieractiviteit en doet het spoeltje de draad opwinden. Bij het lossen van de greep van de hand, draait het spoeltje in de andere richting. Tijdens het grijpen is het moeilijk om een andere beweging aan te geven via de emg armband. Daarom werd de oplossing bedacht om via een ‘Gesture detection ring’ te werken die een grijpbeweging detecteert via een accelerometer en een gyroscoop. Het kan ook eenvoudiger met een handschoen waarin op één van de niet bekrachtigde vingers een buig sensor wordt geplaatst in de stof. Als de vinger dan naar binnen buigt grijpt de geactueerde vinger mee in dezelfde richting als waarin de buiging werd gedetecteerd