Smaakmakers voor Fysica

De sessie wordt gepresenteerd door Patrik Claes. Hij doctoreerde als biochemicus aan de Universiteit Antwerpen en na jaren in de biotech-sector besloot hij alsnog om van zijn hobby als wetenschapseducator zijn beroep te maken. Sinds 2009 geeft hij met zijn eigen vzw Spelenderwijzer workshops, navormingen en voorstellingen over wetenschappen en techniek in heel Vlaanderen. Om wetenschappelijke principes te begrijpen, werkt volgens hem niets beter dan het uitvoeren van experimenten. Er wordt door leerkrachten echter dikwijls teruggegrepen naar steeds dezelfde “klassiekers”. Niet enkel omdat die nu eenmaal door de meeste leraren gekend zijn, maar vooral omdat andere experimenten soms te duur zijn in aankoop of te complex om zelf uit te voeren. In deze lezing tonen we een hele reeks fascinerende experimenten die met alledaagse en gemakkelijk te verkrijgen materialen kunnen uitgevoerd worden. Het feit dat met schijnbaar eenvoudig materiaal soms erg verrassende experimenten kunnen uitgevoerd worden, scherpt de aandacht van leerlingen en daagt hen uit om te begrijpen wat ze observeren…

We zorgen voor een goede mix tussen verrassende kleine proeven en wat grotere, spectaculaire proeven. Bij alle proeven wordt gezegd waar je de materialen goedkoop kan aanschaffen, en hier en daar wordt de link gelegd met scheikunde en biologie. Ook aspecten van voorbereiding en veiligheid komen aan bod. Tenslotte wordt er kort stilgestaan bij de mogelijkheden om aan de hand van de proeven vraaggestuurd en onderzoekend leren bij leerlingen te bevorderen.

Niet onbelangrijk: het grijpen van de aandacht van je leerlingen hangt af van hoe je de experimenten omkadert en brengt, een link met het dagelijks leven is daarbij altijd een meerwaarde. Met een lesgever die ook wetenschapsshows en wetenschapstheater maakt, mag je je verwachten aan een swingende rit doorheen de wetenschappen!