Workshops

(This information is in Dutch as we offer our workshops so far only in Dutch, but do not hesitate to contact us if you want to book an English workshop for your organization).

Voor bedrijven, scholen en verenigingen komen we met plezier praten over ons onderzoek. We trachten de presentatie steeds zo goed mogelijk af te stemmen op ons doelpubliek, dus als u interesse heeft in een workshop, contacteer ons dan meteen met wat informatie van wat u verwacht en voor wie.

Dit zijn een aantal voorbeelden van workshops die we aanbieden:

Kijken naar koken: Over waarom we via diverse media kijken naar wat anderen koken en eten

Er is tegenwoordig altijd wel iets wat allerhande bekende en onbekende personen via diverse media afschilderen als ofwel 'superfood' of ‘gevaarlijk’, ‘onnatuurlijk’, ‘dik makend’ ‘ziekmakend’ of ‘niet ethisch’. Wat je eet is misschien wel veel minder je eigen keuze dan je denkt, en de rol die diverse media spelen in het beïnvloeden van wat je eet is niet altijd zo duidelijk. Hoe beïnvloeden media ons eetgedrag? Waarom is voeding zo’n hot item en brengt het mensen ertoe om mee te doen aan tal van hypes? Waarom zijn nationale en internationale BV-koks, bekende personen en zelfs onbekende social media influencers zo succesvol? Dit zijn vragen die tijdens deze lezing van +/- 1u aan bod komen en waar we achteraf ook samen een antwoord trachten op te vinden. 

Aan tafel: Over de zin of onzin van samen eten

Een koffiekoek, ontbijtkoek of 'gezonde smoothie' on the go, een snel broodje achter je PC, in de auto of op de bus, en 's avonds iets laten leveren of nog gauw iets ophalen onderweg naar huis. 'Snacking' is niet langer beperkt tot onze tussendoortjes maar is in still opmars om onze maaltijden te vervangen. Of niet? En doet dit er toe? In deze workshop bespreken we waarom samen eten belangrijk kan zijn, met de focus op ons welbevinden en sociaal gedrag. We staan ook stil bij wat dat 'samen eten' vaak moeilijk maakt; gebrek aan tijd, drukke en erg verschillende agenda's, of andere wensen en eisen van al wie samen aan tafel gaat. En, we gaan samen na of en hoe we ons eetgedrag willen of moeten aanpassen. Is het echt belangrijk om samen te eten met anderen? En he vaak moet je dat dan doen? Dit zijn vragen die we in deze workshop van +/- 1u aan bod laten komen. 

Je bent wat je eet: Over de impact van wat je (niet) eet op je identiteit en sociaal gedrag

Je bent wat je eet, en je bent evenzeer wat je niet eet. "Ik eet geen vlees" of ook "Ik eet geen suiker" zegt veel meer dan de simpele boodschap dat je bepaalde etenswaren niet eet. Anderen kunnen jou anders gaan zien als persoon door wat je wel of niet eet. Simpele beslissingen om iets wel of niet te eten kunnen soms complexe gevolgen hebben. Leg maar eens uit aan familie, vrienden, of op restaurant wat je wel en niet eet; het kan tot gezucht of frustraties leiden. En waarom? Moeten/mogen we elkaar terecht wijzen op wat een ander wel of niet eet? Doen we dit omdat we bezorgd zijn om de gezondheid van anderen? Of spelen andere factoren een rol; willen we bijvoorbeeld dat anderen eten wat wij eten? In deze workshop bekijken we waarom wat we eten zo nauw verbonden is met wie we zijn en wat we (kunnen) doen. Aan het einde van deze workshop hopen we iedereen wat meer bewust te maken van de impact van ons dieet op ons sociaal gedrag. En dat van anderen; het doel van deze workshop is bewustzijn en bergip op te wekken voor eenieders eigen keuze van wat ze wel en niet willen eten.

Over de biologische en culturele drijfveren van ons eetgdedrag

We houden van zoet, zout en vet. Kinderen grijpen meestal spontaan naar snoep, chips of frietjes. En als volwassene is het vaak moeilijk om deze "verleidingen" te weerstaan. Onze sterke voorkeur voor calorierijke voeding kunnen we evolutionair verklaren: voor onze voorouders was het erg voordelig om iedere keer er calorierijke voeding voorradig was van te eten. In het overgrote deel van ons menslijk bestaan was voeding schaars, en was iets als "ik zie calorierijk eten --> ik wil dit eten --> ik eet dit" erg voordelig. Vandaag veroorzaakt dit soort gedrag vaak overgewicht. In een omgeving waar voeding niet schaars is, kan dergelijk gedrag nadelig zijn. En toch doen we het. In deze workshop bekijken we ons eetgedrag vanuit een evolutionair psychologisch perspectief. Niet enkel onze 'goesting' in bepaalde eetwaren is evolutionair bepaald, ook ander gedrag kent een biologische basis en kan ook verklaren waarom we eten wat we eten. Onze drang naar status en sociaal gedrag bijvoorbeeld zijn niet enkel cultureel bepaald, maar kennen ook een biologische basis. Hoe meer we weten over wat ons (eet)gedrag bepaalt, hoe beter we kunnen begrijpen waarom we doen wat we doen, en hoe beter we gewapend zijn om het misschien ook eens anders te doen.