Workshop: incasso van facturen

dinsdag 10 september 2019


Programma

12.00 uur Onthaal met een broodje en drankje

13.00 uur Inleiding - Johan Meeusen

13.10 uur Bespreking onderzoeksresultaten IC2BE project - Fieke van Overbeeke

14.30 uur Vragenronde

15.00 uur Koffiepauze

15.30 uur
• De rechtspraktijk bij een rechtbank - Jacques Maes
• De rechtspraktijk van de advocaat - Lotte Vanfraechem
• De stand van zaken bij de overheid - Tom De Wolf

16.30 uur Discussie o.l.v. Thalia Kruger

17.30 uur Afronding en vriendschapsborrel

18.30 uur Einde van de studiemiddag

De grensoverschrijdende incasso van facturen is niet altijd eenvoudig (bv. van een in het buitenland gevestigde schuldenaar). De Europese wetgever heeft geprobeerd dit makkelijker te maken door o.a. de invoering van de Betalingsbevelprocedure en de Geringe vorderingenprocedure. Het blijkt echter uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat de voordelen ervan niet ten volle worden benut in de Belgische rechtspraktijk; ins&outs van dit onderzoek.

De workshop beoogt dan ook een overzicht te geven van de inhoud, systematiek, praktische toepassing en valkuilen van deze procedures om de rechtspracticus in enkele uren een grondig inzicht te verschaffen. Naast de inhoud van de regels, gaan de sprekers dieper in op de onderzoeksresultaten van het onderzoek aan de Universiteit Antwerpen en de praktische toepassing van deze procedures in de Belgische rechtspraktijk. Vervolgens geven ervaren rechtspractici, zoals Jacques Maes (magistraat Ondernemingsrechtbank Antwerpen) en Lotte Vanfraechem (advocaat balie Gent), hierop reacties en perspectieven.

Wanneer

Dinsdag 10 september 2019
13.00 - 17.30 uur

Waar

UAntwerpen, Stadscampus, aula C.204 of online

Inschrijven

Uitsluitend elektronisch via deze webpagina

Deelnameprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 25 en wordt betaald na ontvangst van de debetnota.
Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega is altijd mogelijk mits vooraf een e-mail aan de organisatoren.
Het inschrijvingsgeld omvat de deelname aan de workshop, de digitale documentatie en een koffiepauze (bij aanwezigheid op de Stadscampus).

Erkenning

Voor deze workshop werd erkenning aangevraagd bij OVB en IGO (bij effectieve aanwezigheid, op de Stadscampus of online).