Dag van de Wetenschap: Het nieuws achter de schermen

Elke dag wordt er nieuws gemaakt. Toch verschijnen sommige gebeurtenissen wel en andere niet in de krant, het journaal of op sociale media. Hoe komt dat? Hoe gaan journalisten te werk?

Op de dag van de wetenschap lerde je alles over nieuwswaarden en ons medialandschap. Zo kwam je te weten dat het nieuws wordt gedomineerd door elite actoren, dat negativiteit scoort en nabijheid ons prikkelt om verder te kijken of lezen.

Nieuwsgierig naar meer? Op deze pagina ontdek je alles over ons M²P-onderzoek. Hier kom je meer te weten over de inhoud van het politieke nieuws, de relatie tussen de nieuwsmedia en de politiek, en hoe sociale media grondige veranderingen met zich meebrengen in hoe (politiek) nieuws wordt gemaakt, gedeeld en geconsumeerd. Zo ben jij weer helemaal mee!

Neem ook zeker een kijkje bij het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA), een van ’s werelds langstlopende projecten over de inhoud van het nieuws. Al sinds 2003 analyseren we wie en wat er wordt besproken in de Vlaamse kranten en avondlijke nieuwsuitzendingen van VRT en VTM. Indrukwekkend toch!?