Opleidingen en workshops

Blackboard cursus informatievaardigheden

Deze zelfstudiecursus op Blackboard reikt je het nodige materiaal aan om efficiënt te leren omgaan met informatie. Je vindt er onder andere een uitgebreide handleiding over zoeken naar wetenschappelijke informatie, die je op je eigen tempo kan doornemen, maar ook nieuws, tips, handleidingen van databanken en filmpjes. De cursus is opgedeeld in twee niveau's. Elke student is automatisch verbonden met de cursus die bij zijn/haar opleidingsniveau past.

Online vragenuurtje

  • Blijf je na het raadplegen van de Blackboard cursus toch nog met vragen zitten?
  • Ondervind je problemen bij het opzoeken?
  • Heb je vragen over specifieke informatiebronnen?
  • Blijft het onduidelijk hoe je aan de full text van wetenschappelijke artikelen kan geraken?

...dan is het online vragenuurtje misschien wel iets voor jou!

Elke maand is de bibliotheek een keer over de middag (12u30 - 13u30) online.

Je kan even 'langs lopen' met je eigen vragen of luisteren naar de vragen van anderen. Vooraf inschrijven is niet nodig. De exacte data en de deelnamelinks vind je in de kalender van de bibliotheek.

Denk eraan ergens rustig te gaan zitten (thuis of eender waar). Zowel beeld als audio verlopen via de PC, een telefoon is dus niet nodig.

Online open lessenreeks

De bibliotheek organiseert doorheen het jaar open opleidingssessies over het zoeken naar en verwerken van wetenschappelijke informatie. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Google Scholar
  • Documenten lokaliseren en bemachtigen
  • Web of Science
  • PubMed
  • Geavanceerd zoeken
  • Referentiestijlen toepassen en referentiebeheer in EndNote

De exacte data en deelnamelinks kan je vinden in de kalender van de bibliotheek. Je kiest zelf of je een enkele les volgt of de hele reeks doorloopt. Volg je elke week een les, dan bouwen we stapsgewijs op van basis naar gevorderd gebruik.

De lessen zijn de ene keer in het Nederlands, de andere keer in het Engels. Iedereen kan deelnemen. Inschrijven is niet nodig.

We geven deze sessies online via de tool 'BlackBoard Collaborate'. Zowel beeld als audio verlopen via de computer.

De opnames van de online sessies zijn steeds beschikbaar op Mediasite.

Individuele afspraak

Geraak je er met bovenstaande hulpmiddelen nog niet uit? Heb je hulp nodig bij een systematic review of een andere complexe zoekvraag?

Dan maken we graag tijd voor je vrij om er even samen naar te kijken. Maak online een afspraak voor individuele begeleiding.

Voor systematic reviews kan de bibliotheek ondersteuning bieden bij de onderzoeksvraag, de zoektermen en de zoekstrategie, maar niet bij de selectie/beoordeling van de literatuur. Meer informatie vind je hier.

Kalender opleidingen


1  Meer activiteiten en agenda