Toegang vanop afstand

De meeste elektronische tijdschriften, e-boeken of databanken kunnen door personeel en studenten van de Universiteit Antwerpen  ook op afstand (bv. thuis, op reis, …) geraadpleegd worden.

Toegang via een VPN-verbinding.

Er zijn twee manieren om een VPN-verbinding tot stand te brengen: de AnyConnectClient of de ingebouwde VPN-client van je computer.

Handleidingen voor het opzetten en gebruik van een VPN-verbinding voor de verschillende besturingssystemen zijn beschikbaar in het Infocenter ICT op Blackboard (kies daar Netwerk -> VPN). Personeel op het UZA neemt best contact op met de ICT dienst van het UZA om de VPN-client te installeren.

Om in te loggen op de VPN-server gebruik je je UAntwerpen-gebruikersnaam en -wachtwoord.

Toegang via een persoonlijke login

In sommige databanken kan je een eigen, persoonlijke login aanmaken. Een enkele keer laten uitgevers ook toe om met deze login buiten de campus aan te melden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Web of Science.

De aanmaak van de persoonlijke login moet wel ‘on campus’ gebeuren met een geldig UAntwerpen e-mailadres.

Goed om weten

  • Voor Citrix-databanken (dvd’s en cd-roms) moet je ook nog over Citrix-client software beschikken. Je kan deze client software gratis downloaden.
  • Sommige databanken zijn nooit toegankelijk buiten de campussen van de Universiteit Antwerpen, ondanks het gebruik van een VPN-verbinding. Gebruik van op afstand is in deze gevallen niet voorzien in het contract. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Literom. Ook voor heel wat juridische databanken gelden specifieke regels.
  • Je hebt een ruimere toegang tot elektronische artikelen of databanken als je thuis via een VPN-verbinding werkt dan wanneer je gewoon op internet zoekt. De bibliotheekcatalogus, databanken en elektronische tijdschriften, maar ook Google Scholar, etc. hebben extra mogelijkheden als je via de universiteitsbibliotheek werkt.
  • Externe bibliotheekgebruikers, die niet als personeel of student verbonden zijn met de Universiteit Antwerpen, hebben geen toegang vanop afstand. Consultatie van elektronische bibliotheekbronnen kan enkel in de leeszalen van de universiteitsbibliotheek.