Secundaire scholen

Rondleidingen en informatiesessie

De universiteitsbibliotheek werkte een programma uit op maat van middelbare scholen, bestaande uit een  rondleiding en een informatiesessie.

In de rondleiding bezoeken we de leeszaal van de bibliotheek. De leerlingen kunnen zich zo een beeld vormen van de bibliotheek. Na de rondleiding nemen we de leerlingen mee naar een computerklas voor de informatiesessie.
Let op: Het is niet mogelijk om in groepsverband in de leeszalen te werken, boeken te ontlenen of magazijnaanvragen te doen.

De informatiesessie gaat dieper in op verschillende soorten informatie en de eigenschappen van wetenschappelijke publicaties waarmee aan een universiteit gewerkt wordt. De leerlingen zoeken in een wetenschappelijke bron en we gaan dieper in op het beoordelen en verwerken van gevonden resultaten.

Deze informatiesessies combineren een stukje theorie met oefeningen. Bij voorkeur hebben de leerlingen een onderwerp voor een werkstuk, waarvoor zij (wetenschappelijke) literatuur gebruiken.

De focus ligt op de digitale bibliotheek en op het omgaan met wetenschappelijke informatie. Hou er ook rekening mee dat 80% van de informatie die leerlingen in een universiteitsbibliotheek kunnen vinden, geschreven is in het (academisch) Engels.

De inhoud van de informatiesessie kan vooraf geraadpleegd worden via Aan de slag: de brug tussen secundair onderwijs en universiteit.

De universiteitsbibliotheek heeft leeszalen op de verschillende campussen:

  • Op Campus Drie Eiken: de Biomedische Bibliotheek, die naast publicaties ook anatomische modellen in huis heeft.
  • Op Campus Groenenborger: de Bibliotheek Exacte Wetenschappen.
  • Op de Stadscampus: de Bibliotheek Humane- en Sociale Wetenschappen.

Op elke campus is een bezoek mogelijk.

Praktisch

  • Uitsluitend voor leerlingen in het 6de jaar.
  • Voor een informatiesessie + rondleiding trek je best een halve dag uit, een rondleiding duurt ongeveer 40 min., de informatiesessie (incl. tijd om zelf te zoeken) ca. 2u.
  • Gelieve ten minste 10 werkdagen op voorhand te reserveren.
  • Elke groep leerlingen wordt begeleid door voldoende leerkrachten.
  • Bezoeken zijn gratis.