Informatievaardigheden - informatie voor docenten

Databanken gebruiken in cursussen

Maak je in je cursus gebruik van online bibliotheekbronnen of geef je groepen studenten de opdracht om bepaalde databanken te gebruiken, meld dit bij het begin van het academiejaar even aan de bibliotheek door een mail te sturen naar helpdesk@library.uantwerpen.be

We houden je op de hoogte van eventuele wijzigen en verwittigen in geval van technische problemen. Op het moment van een examen, houden we de toegang extra in de gaten.

De bibliotheek overlegt over de hernieuwing of annulering van databanken en tijdschriften met de betrokken bibliotheekadviseurs; als een bron gebruikt wordt in de context van onderwijs, dan is het goed om de bibliotheek daarvan op de hoogte te brengen, zodat we daarmee kunnen rekening houden.

Abonnementen lopen meestal per kalenderjaar, waardoor wijzigingen (vb. een verandering van leverancier - en dus van lay out) soms midden in het academiejaar vallen.

Bibliotheekintroductie aanvragen

Bij het begin van het academiejaar voorziet de bibliotheek bibliotheekintroducties. Introducties kunnen aangevraagd worden door de faculteit of een individuele docent. Bij voorkeur worden de introducties ingepast in een vak of in een leerlijn.

Wat komt aan bod?

  • 1BA: studenten krijgen informatie mee om van start te gaan. Hoe zoek je een boek? Hoe zoek je op onderwerp? Welke databanken zijn relevant voor de studierichting? Hoe kan ik thuis de elektronische bibliotheek gebruiken.
     
  • 3BA/1MA: bouwt hierop voort en gaat dieper in op geavanceerde mogelijkheden van bibliografische databanken voor het vakgebied, de evaluatie van tijdschriften en het organiseren van informatie.

Praktisch:
Typisch duurt een bibliotheekintroductie 1 lesuur, met de mogelijkheid om uit te breiden naar 2 lesuren.

Opleidingen op maat zijn altijd mogelijk.

Lesmateriaal voor docenten

De bibliotheek ontwikkelt zelf lesmateriaal, voor de eigen bibliotheekintroducties of op vraag van docenten. Als je als docent interesse hebt in specifieke instructiefilmpjes of handleidingen, neem dan contact met ons op.
 

Contact

Barbara Lejeune Tel. +32 3 265 21 47
barbara.lejeune@uantwerpen.be