Hoe zoek ik

Binnen de rechten bestaan er spijtig genoeg geen alomvattende, internationale databanken. De meeste databanken beperken zich tot een bepaald land en bieden alle rechtsleer, wetgeving en rechtspraak voor dat land aan. Denk daarom eerst goed na over welke databank(en) je moet raadplegen. In het overzicht van databanken vind je een lijst van alle rechtsdatabanken die we aanbieden. De belangrijkste daarvan worden bij Databanken in detail nog eens opgesomd met meer gedetailleerde informatie.

Ook de Discovery Service biedt voor rechten niet altijd een goede oplossing omdat veel rechtendatabanken niet opgenomen zijn. Een zoekopdracht is de Discovery Service kan zeker interessante informatie opleveren maar geeft geen compleet beeld en is niet geschikt om wetgeving en rechtspraak terug te vinden. Een opzoeking in de Discovery Service zal dus meestal moeten aangevuld worden met zoekacties in specifieke rechtsdatabanken.

Als je een specifiek tijdschrift (artikel) of een boek zoekt, kan je best de catalogus gebruiken om zo naar de juiste databank of website doorverwezen te worden. Een gedetailleerde uitleg vind je onder Zoekhulp.

Zoek je een goed handboek of basiswerk over een specifieke rechtstak, neem dan eens een kijkje op www.rechtgenoot.be, de gids voor juridische opzoekingen van de KULeuven. Je kan deze titels dan opzoeken in onze catalogus om te achterhalen of er een exemplaar in onze bibliotheek aanwezig is.

Tenslotte biedt de bibliotheek nog een algemene cursus informatievaardigheden aan op Blackboard, waarin je meer uitleg krijgt om optimaal te zoeken in wetenschappelijke bronnen. Je vindt er ook filmpjes, handleidingen, presentaties en nieuws.