Side header image

Uganda's Special Needs

Fototentoonstelling over het leven van Oegandese kinderen met een beperking

Zo’n 2,5 miljoen kinderen in Oeganda kampen met een fysieke, zintuiglijke, mentale of psychosociale beperking. Hoewel de wet hen zou moeten beschermen, maakt de overheid onvoldoende middelen vrij om die wet in de praktijk te brengen. De kinderen worden gezien als een straf van God, hun moeders krijgen te maken met verregaande uitsluiting.

Maar er is ook hoop: de negatieve beeldvorming heeft niet op elke Oegandees vat. Caroline Masquillier, sociologisch onderzoeker aan UAntwerpen, bracht in kaart hoe Oegandese families omgaan met het stigma. Ze ontmoette 12 inspirerende gezinnen die vechten voor de rechten van hun kinderen, ook al krijgen ze voornamelijk met onbegrip af te rekenen.

Fotograaf Joris Casaer vergezelde Masquillier in Oeganda. Hij toonde de ouders hoe ze het dagelijks leven van hun kinderen met een polaroidcamera konden vastleggen. Hun foto’s vormden voor Masquillier de basis voor de kwalitatieve interviews van haar onderzoek. Casaer maakte ook van elke familie een portret. Een selectie van zijn foto’s verscheen afgelopen februari in een reportage in De Standaard, een tweede selectie stellen Masquillier en Casaer hier voor u tentoon.

21 maart tot 15 mei 2018

21 maart tot 15 mei 2018

De fototentoonstelling is een project van Field, een collectief van creatieve freelancers die wetenschappelijk onderzoek en resultaten op een creatieve en krachtige manier naar de buitenwereld communiceren.

Locatie

Universiteit Antwerpen
Klooster Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7
2000 Antwerpen