Filosoferen in de islam? Boekpresentatie - Woensdag 15 maart 2017

Lezing door Souleymane Bachir Diagne, met een reflectie van Herman Westerink

In ‘Filosoferen in de islam?’ (Uitgeverij Vrijdag), het nieuwe boek van Souleymane Bachir Diagne, staat de vraag naar de relatie tussen filosofie en islam centraal. Wie de mediaberichtgeving volgt, zou de indruk kunnen hebben dat islam samengaat met conservatisme, intolerantie, extremisme en terrorisme. Als dit inderdaad het beeld is van de islam, dan staat zij diametraal tegenover de filosofie die veeleer bedachtzaam en op genuanceerde wijze de wereld wil begrijpen. In zijn boek laat Souleymane Bachir Diagne zien dat de islam niet per se op gespannen voet met de filosofie staat. Na een studie van de islamitische geschiedenis weerhoudt hij een aantal positieve krachten die van belang kunnen zijn voor de islam in de 21ste eeuw.

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Filosoferen in de islam?’ van Souleymane Bachir Diagne organiseert het Centrum Pieter Gillis op woensdag 15 maart 2017 om 20.00 uur een interessante lezing aan de Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Tassiszaal, Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen.

De avond wordt geopend door Prof. dr. Willem Lemmens (Centrum Pieter Gillis). Daarna gaat Prof. dr. Souleymane Bachir Diagne (Columbia University New York) in op de verhouding tussen islam en filosofie. Na diens lezing formuleert dr. Herman Westerink (Radboud University Nijmegen) een aantal reflecties. De avond wordt afgesloten met een gratis receptie.

Voor al wie geïnteresseerd is in de vraag of er zoiets bestaat als een clash tussen het zogenaamde ‘verlichte, filosofische’ westen en de ‘archaïsche, dogmatische en gewelddadige’ islam. Wie voorbij het beeld van de jihadistische en salafistische excessen wil denken, mag op deze avond zeker niet ontbreken.

Het boek 'Filosoferen in de islam?' kan u na afloop aankopen en door de auteur laten signeren.

locatie Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Tassiszaal, Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen. voor bereikbaarheid klik hier.
20:00 Inleiding door Prof. Willem Lemmens
20:10 lezing door Prof. Souleymane Bachir Diagne
20:35 Respons door Prof. Westerink
20:50 Receptie
inschrijving lezing en receptie zijn gratis, inschrijving verplicht via dit elektronisch inschrijvingsformulier.