Prof op café

Zorgen voor geluk

Tijdens de derde editie van ‘Prof op café’ staat het thema ‘Zorgen voor geluk’ centraal. Gelukkig zijn, zorgen voor geluk of geluk nastreven kan verwezenlijkt worden op verschillende manieren.

Tijdens drie aansluitende sessies wordt dit thema vanuit psychologisch, maatschappelijk en farmacologisch perspectief benaderd. Na elke sessie kan je vragen stellen en op het einde kan je ook nog napraten met de docent in het café.

Maandag 15 mei 2017, 19.30u - 21.30u

Programma

19.30u Verwelkoming

19.45u Drie aansluitende sessies met vraag & antwoord

 • Kan een overheid zorgen voor geluk?
  prof. dr. Kristel Driessens - Universiteit Antwerpen - Sociologie/Sociaal werk

Hoe meet je het geluk van een bevolking? Hoe gelukkig zijn we in België en wat maakt ons gelukkig? Kan het beleid dat geluk stimuleren en hoe kan ze werk maken van een verhoging van het 'Bruto Nationaal Geluk'? In deze uiteenzetting kijken we naar geluk als een maatschappelijk fenomeen en een boeiend beleidsdomein.

 • Bevorderen van welbevinden bij adolescenten? 
  dr. Sanne Peeters en MSc Anne Kennes - Open Universiteit - Levenslooppsychologie

Tijdens deze sessie wordt de effectiviteit van positief psychologische interventies op het welbevinden van adolescenten onderzocht. Deze interventies zijn  korte lesprogramma’s die bedoeld zijn bv. het zelfvertrouwen, de zelfcompassie van de leerlingen te versterken en hen doen stilstaan bij wat ze graag doen/goed kunnen (hun talenten). Uit onderzoek blijkt dat interventies in deze ontwikkelingsperiode effectiever zijn dan interventies op een later tijdstip in de levensloop.

 • Placebo in de zorg. Kan dat wel? 
  prof. dr. Hans De Loof - Universiteit Antwerpen - Farmaceutische Wetenschappen

In deze uiteenzetting worden een aantal pertinente vragen gesteld over het placebo-effect. Wat is de farmacologie van het placebo? Waarom is het placebo zo nuttig in de research naar de efficaciteit van geneesmiddelen en zo controversieel in de dagelijkse praktijk?  En wat met de link naar alternatieve therapieën?

21.30u Afsluiting en napraten met de prof op café

Praktisch 

 • Waar: Den Engel - Grote Markt 3, 2000 Antwerpen
 • Wanneer: Maandag 15 mei 2017, 19.30u - 22u
 • Toegang en eerste drankje gratis
 • Schrijf je in voor Prof op café

Organisatie