Centrum WeST organiseert een aantal voorbereidende workshops. Deze workshops scherpen je studievaardigheden aan, frissen je (voor)kennis op, maken je vertrouwd met nieuwe mogelijkheden ...

Deze workshops worden in het begin van het eerste en het tweede semester georganiseerd en zijn gratis.

Hieronder vind je een overzicht van de aangeboden workshops en ondersteuning. Om deel te nemen aan een workshop moet je geregistreerd zijn als werkstudent. Voor elke workshop moet je eveneens het bijhorende registratieformulier invullen voor deelname.

Online bibliotheekintroductie (wo. 18/10/2023, 18u30-20u00)

Online bibliotheekintroductie (18u30-20u00)

Geen tijd om je te verplaatsen? Volg de online workshop Bibliotheekintroductie dan thuis of eender waar! Tijdens de bibliotheekintroductie maak je kennis met alle praktische regelingen van de bibliotheek, hoe je databanken van thuis uit kan gebruiken, de werking van de catalogus, een overzicht van de databanken en e-tijdschriften én het vermijden van plagiaat.

Bedoeling is dat op het afgesproken uur de online bibliotheekworkshop effectief van start kan gaan. Mogen wij daarom vragen 15 min. VOOR aanvang aan te melden om zo naar de online meeting te gaan.

Praktisch

  • Wanneer: wo. 18/10/2023, 18u30-20u00
  • Aanmelden via het formulier

Do’s and don’ts

  • Zorg voor een degelijke internetverbinding! Werk bij voorkeur met een netwerkkabel, indien dit niet mogelijk is, zorg dan voor een goede wireless ontvangst.
  • Ga ergens rustig zitten. Achtergrondlawaai is storend voor jezelf en voor de andere deelnemers. Zet elektronische apparaten in de buurt af of ga er ver genoeg van af zitten.
  • Sommige headsets hebben een aan/uit knop en/of moeten geïnstalleerd worden. Kijk dit vooraf al eens na.
  • Indien er meerdere audioapparaten aan de PC gekoppeld zijn, let erop het actieve apparaat te selecteren.
  • Gebruik liever geen webcam. Dat leidt alleen maar af.
  • Gebruik de chatfunctie wanneer je een technisch probleem hebt bv. de audio die niet werkt, je ziet de presentatie niet …
  • Gebruik bij het aanmelden in de online sessie steeds je voornaam en achternaam. Geen nicknames, initialen, nummers …. Anders is het onmogelijk iedereen te identificeren om nadien nog informatie door te sturen.
  • Vragen stellen tijdens een online bibliotheekinstructie kan natuurlijk altijd. Zeg gewoon je naam en meteen daarna de vraag of gebruik de chatfunctie om je vraag te stellen.

Opfrissing wiskunde (online)

Het opleidingsonderdeel Statistiek blijkt een struikelblok voor heel wat studenten. Je kan je voorbereiden op basis van de PPT-presentaties van de onthaalweek van de Faculteit Sociale Wetenschappen (Blackboard) en het online studiepakket wiskunde van “Aan de slag”.

Voor het academiejaar 2019-2020 worden er opnames gemaakt van het voortraject FSW. Deze opnames vind je terug via Blackboard. 

Endnote (opnames)

Endnote, een bibliografisch softwareprogramma, maakt het makkelijker om referenties te noteren. Het is daarom een bijzonder handig hulpmiddel bij het schrijven van een paper of masterproef.

Wil je Endnote installeren? Wil je weten hoe je concreet met Endnote kan werken? Bekijk dan de opname van dit inleidend college over Endnote (organisatie: Bibliotheek UAntwerpen).

Geïnteresseerden kunnen ook de hoorcolleges bekijken (incl. PowerPointpresentatie) van prof. dr. Mortelmans rond Endnote (hoorcollege 1 en hoorcollege 2).

Aan de slag (digitale zelfstudiepakketten)

Heb je al een opleiding gekozen of twijfel je nog? Wil je weten of je goed voorbereid bent? Heb je nog vragen over jouw studiekeuze of voorkennis voor een universitaire opleiding?

Aan de slag helpt je bij deze vragen. Het kan je helpen om goed voorbereid te starten aan je opleiding. Je vindt er digitale zelfstudiepakketten waarmee je je voorkennis kan testen en bijschaven.

Studiecoaching en psychologische ondersteuning - Dienst voor Studieadvies en studentenbegeleiding

De Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding biedt zowel studiecoaching aan als psychologische ondersteuning. Zij hebben een uitgebreid aanbod van tools om zelf mee aan de slag te gaan, een groepsaanbod en bieden ook individuele begeleiding aan.

Een uitgebreid overzicht van hun aanbod kan je na inloggen terugvinden op het Studentenportaal > Ondersteuning en begeleiding.

Blackboard (PPT-presentatie)

Blackboard is de elektronische leeromgeving van de Universiteit Antwerpen. Je vindt er niet alleen je cursussen en opdrachten terug, maar ook webmail, info over financiering van je studies, cultuur,... Bekijk alvast deze handige Powerpoint presentatie over Blackboard (PPT - 5 Mb) ter voorbereiding.