Monitoraat op Maat: ondersteuning academisch schrijven (en meer)

Wil je Monitoraat op Maat bekendmaken in je college? Voeg dan deze slide met informatie voor studenten toe aan je PowerPointpresentatie! 

Academische taalvaardigheid Nederlands

Tijdens hun opleiding moeten studenten de vereiste taalvaardigheid ontwikkelen om hun studie met succes te doorlopen en zich voor te bereiden op de toekomstige beroepsuitoefening. De praktijk wijst uit dat deze taalvaardigheidsontwikkeling niet voor iedereen vlot verloopt. Sinds 2006 organiseert de Universiteit Antwerpen voor studenten met een zwakkere achtergrond in academische taalvaardigheid gerichte ondersteuning in de vorm van een universiteitsbreed taalmonitoraat: het Monitoraat op Maat – Academisch Nederlands.

Ondersteuning voor studenten

Monitoraat op Maat organiseert gratis workshops en individuele begeleiding met als doel studenten te ondersteunen in hun academische taalontwikkeling of lacunes in de taalvaardigheid weg te werken. Daarnaast hebben alle studenten en opleidingen van de Universiteit Antwerpen toegang tot het ondersteunende zelfstudiepakket ‘Basisvaardigheden academisch Nederlands’ op Blackboard.

Workshops en sensibiliseringssessies in de opleiding

Monitoraat op Maat organiseert ook opleidingsspecifieke workshops en sensibiliseringssessies rond academische taalvaardigheid voor alle studenten van een opleiding. Neem contact op voor meer informatie.

Ondersteuning en advies voor opleidingen

Monitoraat op Maat ondersteunt en adviseert opleidingen in de ontwikkeling van een taalkrachtige leeromgeving. Opleidingen kunnen een beroep doen op Monitoraat op Maat voor advies over:        

  • het gebruik van kijkwijzers voor de beoordeling van taalvaardigheid
  • taalsteun bij opdrachten   
  • werkvormen rond (peer)feedback bij schriftelijke werkstukken
  • de opbouw van een leerlijn academische taalvaardigheid
  • professionalisering van docenten op het vlak van taalvaardigheidsondersteuning

Contact

Dirk Berckmoes Stadscampus
Prinsstraat 8
2000 Antwerpen
Belgiƫ
Tel. +32 3 265 48 30
dirk.berckmoes@uantwerpen.be