Informatie voor leerkrachten

We bieden drie workshops aan voor leerlingen derde graad secundair onderwijs. De workshops vinden plaats op de campus of in de school zelf.

Taalvaardig starten in het hoger onderwijs

Papers schrijven, wetenschappelijke teksten lezen, examenantwoorden formuleren, notities maken,... Een academische studie vereist een goede taalvaardigheid. De taal die je in het hoger onderwijs gebruikt, is het academisch Nederlands. Als je dit instrument goed weet te hanteren, verhoog je je slaagkansen.

Deze workshop is een introductie academisch Nederlands. Leerlingen toetsen er hun eigen taalvaardigheid af en maken kennis met de interactieve clips en oefeningen van Aan de slag, het online leerplatform van de Universiteit Antwerpen.

Voor deze workshop is een computerklas vereist: de leerlingen gaan zelf aan de slag op het online leerplatform van de Universiteit Antwerpen.

​Duur: 50 min.

Leesvaardigheid

In het hoger onderwijs lees je academische teksten zoals syllabi, wetenschappelijke artikelen, boeken over je studieonderwerp,… Vaak gaat het om grote hoeveelheden die je op een korte termijn moet zien te verwerken.

In deze workshop krijgen leerlingen strategieën aangereikt waarmee ze op een efficiënte manier academische teksten leren lezen. Ze starten vanuit een verkennende en globale lectuur, om vervolgens in te zoomen tot op het gedetailleerdere tekstniveau.

​Duur: 50 min.

Notities maken

In het hoger onderwijs volg je hoorcolleges waarbij je zelf notities moet maken. Het is vaak een hele uitdaging om de informatie die je tijdens de les krijgt te begrijpen en te verwerken. Je moet tegelijkertijd luisteren, structuur aanbrengen, verbanden leggen en schrijven. Goede notities maken is een belangrijke studievaardigheid: je haalt veel meer uit de les en bespaart tijd achteraf bij het instuderen van de leerstof.

In deze workshop krijgen leerlingen via concrete voorbeelden tips om goed voorbereid naar een hoorcollege te gaan en op een efficiënte manier notities te leren maken.

​Duur: 50 min.

Contact

Dirk Berckmoes Stadscampus
Prinsstraat 8
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 48 30
dirk.berckmoes@uantwerpen.be