Cursisten Duits nemen deel aan filmavond

Op een koude decemberavond wandelden de cursisten Duits in plaats van hun leslokaal op Campus Drie Eiken, Zaal 2 van Cinema Zuid binnen. Cinema Zuid bood hen de mogelijkheid aan om, als aanvulling bij de lessenreeks Duits, een film te kiezen uit een aanbod van zeven Duitstalige films. De Linguapolis-cursisten kozen voor de film ‘Kreuzweg’ (2014), geregisseerd door Dietrich Brüggemann, met Lea van Acken, Franziska Weisz en Florian Stetter.

De 14-jarige Maria staat vlak voor haar vormsel en bijhorende plechtige communie. Haar geloof is een belangrijk onderdeel van haar persoonlijkheid en ze wordt beheerst door de beginselen die haar streng katholieke familie en de priester haar hebben bijgebracht. Maar er is een heel sterk contrast tussen het gezinsleven, waarin zij zich aan vaste regels moet houden, en het spontane leven als studente. De structuur van de film wordt, net als bij de kruisweg, in veertien stadia opgebouwd. Interessant was dat het actuele thema van religieus fanatisme in deze film vanuit de hoek van het christendom werd bekeken.

Ongeveer 30 cursisten uit alle niveaus Duits hebben de film gezien en namen deel aan de nabespreking, waarvoor extra materiaal werd voorzien. De meningen, zowel over de film als over het filmproject, waren heel positief.