Ik schrijf in

Bij de uitbraak van de Coronapandemie in maart 2020 kon niemand vermoeden welke uitdagingen deze gezondheidscrisis met zich zou meebrengen voor de ganse samenleving. Ook op juridisch vlak zorgde de Coronapandemie voor de nodige uitdagingen, die tot een aantal nieuwe ontwikkelingen hebben geleid. In deze studienamiddag wordt onderzocht wat de blijvende (positieve?) impact is van de Covid-19 crisis op een aantal rechtsgebieden: het bestuursrecht, het gerechtelijk recht, het arbeidsrecht en het straf- en strafprocesrecht. Deze studiedag is dus vooral een vooruitblik in plaats van een terugblik.

​​Programma

13.00 uur
Onthaal en inleiding
Voorzitter, Beatrix Vanlerberghe (hoofddocent gerechtelijk recht en bewijsrecht UAntwerpen, advocaat bij het Hof van Cassatie)

13.10 uur
De bestuurlijke avondklok vanuit Europees mensenrechtelijk perspectief: blijvend fenomeen of heeft het laatste uur geslagen?
Liesbeth Todts (doctor-assistent recht UHasselt en gastprofessor bestuursrecht UAntwerpen)

14.00 uur
De virtuele terechtzitting in de civiele procedure en het recht op een eerlijk proces
Pierre Thiriar (raadsheer in het hof van beroep te Antwerpen en praktijkassistent gerechtelijk recht UAntwerpen)

14.50 uur
Vragen- en discussieronde

15.05 uur
Pauze

15.20 uur
De impact van de Coronapandemie op het arbeidsrecht
Jan Buelens (docent UAntwerpen en Université Libre de Bruxelles, advocaat balie provincie Antwerpen en Nederlandstalige balie Brussel)
Kelly Reyniers (docent UAntwerpen, gastprofessor KU Leuven en VUB)

16.10 uur
De (blijvende?) impact van COVID-19 op de strafuitvoering en de strafprocedure
Laurens Claes (mandaatassistent strafrecht UAntwerpen)

17.00 uur
Vragen- en discussieronde

17.15 uur
Einde

Locatie

 • Universiteit Antwerpen
  Stadscampus
  Aula R.218
  Rodestraat 14
  2000 Antwerpen
 • Livestream
 • On demand tot 31 januari 2022.

Deelnameprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 135. Deze prijs omvat deelname aan de studienamiddag, de digitale documentatie en het boek horend bij deze studienamiddag.

Inschrijven

Uitsluitend elektronisch via deze webpagina.

Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega kan mits een eenvoudige schriftelijke mededeling aan de organisatoren.

Het inschrijvingsgeld wordt binnen de 30 dagen na ontvangst van de debetnota betaald op KBC rekeningnummer BE69 7350 1176 5478 van Nexus, CST-UAntwerpen, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen.

De vermelde prijzen zijn prijzen exclusief btw, omdat Nexus in de huidige stand van de wetgeving een niet-belastingplichtige rechtspersoon is. Hierin kan de wetgever verandering brengen en Nexus behoudt zich dan ook het recht voor deze btw door te rekenen ingeval de wetgever hiertoe beslist.

Nexus is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille, door hiervan gebruik te maken kan tot 30% worden bespaard op de deelnemersgelden. De aanvraag van de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Innoveren & Ondernemen te respecteren.

Het accreditatienummer voor de KMO-portefeuille van Nexus Antwerpen is DV.O100321.

Erkenningen

Een aanwezigheidsattest wordt digitaal bezorgd na afloop van de studienamiddag.

Erkenning ontvangen: 

 • IBJ: 4 punten voortgezette opleiding
 • OVB: 4 standaardpunten.

Erkenning in aanvraag: IGO.

Doelgroep

Advocaten, magistraten, notarissen, bedrijfsjuristen, gerechtsdeurwaarders en alle rechtspractici.