​​Ik schrijf in

Belangenconflicten zijn inherent voor wie in vertegenwoordigingscontext opereert. Zij geven aanleiding tot juridische omzichtigheid: het belangenconflict moet juridisch in goede banen worden geleid. In dit forum onderzoeken we de mogelijke belangenconflicten, en de juridische normering daarvan, dwars doorheen het ondernemingsrecht, met focus op de belangenconflicten in de toepassing van het Wetboek Economisch recht en de belangenconflicten in vennootschappen. Ook de belangenconflicten in het privaatrecht, dat de basis vormt voor de meer toegepaste casussen in het ondernemingsrecht, wordt geanalyseerd. In een paneldiscussie geven vier experten hun visie, elk vanuit hun eigen invalshoek en expertise. In die optiek beschouwen we de belangenconflicten van de curator, de vereffenaar, de commissaris en de belangenconflicten in het familiaal vermogensrecht. 

Programma

14.00-14.10 uur
Inleiding door de voorzitter
Herman Braeckmans (professor emeritus UAntwerpen, advocaat)

14.10-14.40 uur
Belangenconflicten in het privaatrecht
Britt Weyts (professor UAntwerpen, advocaat)

14.40-15.10 uur
Belangenconflicten van handelstussenpersonen in het WER
Dave Mertens (advocaat, post doc navorser UAntwerpen)

15.10-15.40 uur
Belangenconflicten van bestuurders van vennootschappen
Philippe Ernst (advocaat, gastprofessor UAntwerpen)

15.40-16.10 uur
Vraagstelling door het publiek

16.10-16.30 uur
Koffiepauze

16.30-18.00 uur
Paneldiscussie:

Voorzitter: Thomas Van Houtte (voorzitter Ondernemingsrechtbank Antwerpen)

Panelleden: 

  • Annemie Moens (advocaat): belangenconflicten van de curator
  • Eric De Bie (notaris, gastdocent KULeuven): belangenconflicten van de vereffenaar
  • Lieven Acke (bedrijfsrevisor, raadslid IBR): belangenconflicten van de commissaris
  • Renate Barbaix (professor UAntwerpen, advocaat): belangenconflicten in het familiaal vermogensrecht.

Dit forum biedt niet alleen een bruikbaar juridisch kader inzake de normering over belangenconflicten, maar reikt ook concrete tips aan om deze in goede banen te leiden en maakt meer in het algemeen waardevolle reflecties van en voor de praktijkjurist. De sprekers, alsook de leden en voorzitter van het panel, hebben allen ruime ervaring i.v.m. belangenconflicten en zijn daarom zeer goed geplaatst om over dit onderwerp te spreken, te reflecteren en te discussiëren. De doelgroep zijn magistraten, advocaten, juristen, bedrijfsrevisoren, ondernemingen en al hun adviseurs.

Locatie

Universiteit Antwerpen
Stadscampus
Hof van Liere, De Tassiszaal
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

Deelnameprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 100. Deze prijs omvat deelname aan de studienamiddag, de digitale documentatie en catering. 

Inschrijven

Uitsluitend elektronisch via deze webpagina.

Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega kan mits een eenvoudige schriftelijke mededeling aan de organisatoren.

Het inschrijvingsgeld wordt binnen de 30 dagen na ontvangst van de debetnota betaald op KBC rekeningnummer BE69 7350 1176 5478 van Nexus, CST-UAntwerpen, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen.

De vermelde prijzen zijn prijzen exclusief btw, omdat Nexus in de huidige stand van de wetgeving een niet-belastingplichtige rechtspersoon is. Hierin kan de wetgever verandering brengen en Nexus behoudt zich dan ook het recht voor deze btw door te rekenen ingeval de wetgever hiertoe beslist.

Nexus is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille, door hiervan gebruik te maken kan tot 30% worden bespaard op de deelnemersgelden. De aanvraag van de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Innoveren & Ondernemen te respecteren.

Het accreditatienummer voor de KMO-portefeuille van Nexus Antwerpen is DV.O100321.

Erkenningen

Een aanwezigheidsattest wordt digitaal bezorgd na afloop van de studienamiddag.

Erkenning ontvangen: 

  • OVB (4 standaardpunten)
  • IBJ (4 punten voortgezette opleiding).

Erkenningen in aanvraag: IGO, NKN.

Doelgroep

Advocaten, magistraten, notarissen, bedrijfsjuristen, gerechtsdeurwaarders en alle rechtspractici.

Coronamaatregelen

De Universiteit Antwerpen volgt voor deze studienamiddag enkele coronamaatregelen. We zetten deze graag even voor u op een rij:

  • U mag het COVID-certificaat zowel op de COVIDsafe app als geprint op papier of als download-pdf meenemen.
  • De Universiteit Antwerpen biedt voor mensen die geen geldig certificaat hebben geen sneltesten aan als alternatief voor een PCR-test. Zorg dus voor uw vertrek naar het evenement voor een geldig COVID-certificaat of zekerheid over een alternatief.
  • Dankzij het COVID-certificaat kan de studienamiddag plaatsvinden zonder mondmaskers en sociale afstand. Hou er wel rekening mee dat u een mondmasker bij zich heeft aangezien buiten de besloten ruimte van de studienamiddag en in en rond de gebouwen van de Universiteit Antwerpen een mondmaskerplicht mogelijks noodzakelijk is.