Tendensen Vermogensrecht is een initiatief van professor Renate Barbaix en Nicolas Carette.
Op deze jaarlijkse studienamiddag wordt een overzicht gegeven van de recente ontwikkelingen in het familiaal vermogensrecht en zakenrecht, aan de hand van een rechtspraakoverzicht en een bespreking van belangwekkende nieuwe wetgeving van beide rechtstakken van het afgelopen jaar.
Daarnaast komen ook een aantal actuele topics aan bod die zich op het snijpunt van beide disciplines bevinden.
In de editie 2023 spreekt Damiaan Leire over solidariteit in het erfrecht en bespreekt professor Ruud Jansen de onbeslagbaarheid van de gezinswoning.
De aandacht voor de praktijk is terug te vinden in het verslagboek. Dit bevat naast de bijdragen van de studienamiddag een extra luik ‘Recht-uit de praktijk’, waarin een aantal knelpunten, clausules en procedure-aspecten worden besproken. Daardoor biedt het boek een accurate, actuele en betrouwbare gids voor de dagelijkse praktijk.
Programma
- 13.00 uur
Onthaal-registratie - 13.30 uur
Actuele ontwikkelingen familiaal vermogensrecht
Prof. dr. R. BARBAIX, Universiteit Antwerpen, advocaat balie provincie Antwerpen - 14.30 uur
Actuele ontwikkelingen goederenrecht
Prof. dr. N. CARETTE, Universiteit Antwerpen, advocaat balie provincie Antwerpen - 15.30 uur
Koffiepauze - 16.00 uur
Solidariteit in het erfrecht
Damiaan LEIRE, Universiteit Antwerpen - 17.00 uur
Onbeslagbaarheid van de gezinswoning
Prof. dr. R. JANSEN, Notaris te Lommel, Docent VUB - 18.00 uur
Einde
Locatie
UAntwerpen
Stadscampus
Aula s.K.202
Kleine Kauwenberg 14 (via trap achteraan)
2000 Antwerpen
Deelnameprijs
Het inschrijvingsgeld bedraagt € 195. Deze prijs omvat (on demand) deelname aan de studienamiddag, de digitale documentatie, het handboek en een koffiepauze. Het handboek komt later ter beschikking en wordt rechtstreeks door de uitgever bezorgd.
Inschrijven
Uitsluitend elektronisch via deze webpagina.
Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega kan mits een eenvoudige schriftelijke mededeling aan de organisatoren.
Het inschrijvingsgeld wordt binnen de 30 dagen na ontvangst van de debetnota betaald op KBC rekeningnummer BE69 7350 1176 5478 van Nexus, CST-UAntwerpen, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen.
De vermelde prijzen zijn prijzen exclusief btw, omdat de Universiteit Antwerpen in de huidige stand van de wetgeving een niet-btw-plichtige rechtspersoon is. Nexus behoudt zich echter het recht voor om in het geval op de inschrijvingsprijs alsnog btw verschuldigd zou zijn, deze btw door te rekenen aan de deelnemer.
Nexus is erkend als opleidingsverstrekker voor het systeem van de KMO-portefeuille, door hiervan gebruik te maken kan tot 30% worden bespaard op de deelnemersgelden. De aanvraag van de KMO-portefeuille moet gebeuren ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding. De deelnemer verbindt zich ertoe de regels gesteld door het Agentschap Innoveren & Ondernemen te respecteren.
Het accreditatienummer voor de KMO-portefeuille van Nexus Antwerpen is DV.O100321.
Erkenningen
- OVB: 4 standaardpunten
- IBJ: 4 uren (voortgezette opleiding), in aanvraag
- NKN, in aanvraag
- IGO: erkenning van deze opleiding (inclusief een exemplaar van het boek) voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde, op voorwaarde dat zij effectief aanwezig zijn. Vervanging door een collega is mogelijk, hiervan wordt de organisatie voorafgaand per e-mail in kennis gesteld.
Doelgroep
Advocaten, magistraten, notarissen, bedrijfsjuristen, gerechtsdeurwaarders en alle rechtspractici.