"Een universitair diploma behalen op eigen tempo? Het kan aan de Open Universiteit!"

De Open Universiteit biedt afstandsonderwijs aan op universitair niveau voor volwassenen. Via zelfstudie kan je een universitair diploma behalen of kan je gewoon een aantal losse cursussen volgen. Dit zonder eisen te stellen aan je vooropleiding. De enige voorwaarde om aan de Open Universiteit te beginnen is dat je 18 jaar oud moet zijn. Bovendien bepaal je zelf hoe snel je de studies doorloopt en waar en wanneer je dat doet. Het cursusmateriaal is specifiek samengesteld voor zelfstudie. De lesgever zit als het ware vervat in de cursus. Studeer in alle vrijheid, voor je werk, je persoonlijke ontwikkeling of uit interesse.

De Open Universiteit is een Nederlandse instelling die universitair afstandsonderwijs verzorgt. Dankzij een samenwerkingsverband met de Vlaamse universiteiten, kunnen Vlamingen onder dezelfde voorwaarden als Nederlanders inschrijven. De ondersteuning gebeurt door een Vlaamse universiteit.

Studeren aan de Open Universiteit kan voor een volledige bachelor- of masteropleiding, maar ook via korte cursussen voor bijscholing of persoonlijke ontwikkeling. Elke cursus bestaat uit (een meervoud van) 5, 7.5 of 10 studiepunten (ECTS). Elk opgenomen studiepunt komt overeen met 25 à 30 studie-uren.

Vanaf 1 september 2016 werd een nieuw onderwijsmodel geïmplementeerd in de bachelor- en masteropleidingen van de Open Universiteit. Meer online begeleiding en meer structuur staan centraal in dit model.