Weekend 2021 wordt het Duitse Saarland (na W.O. II onder Frans bewind tot 1957) en het Franse Lotharingen (na de Franse-Duitse oorlog van 1870 tot 1919 onder Duits bewind). Met de impact van deze geschiedkundige feiten zullen we meermaals geconfronteerd worden tijdens ons verblijf.

We ervaren dit alvast bij ons bezoek aan het Erlebniszentrum Villeroy & Boch gevestigd in de voormalige abdijsite in Mettlach. In 1809 opende Jean-François Boch er een porseleinfabriek en fuseerde er in 1836 met die van Nicolas. V&B is vooral bekend om zijn tafelcultuur (porseleinserviezen, bestek, kristallen glazen), vazen, keramiek, mozaïektegels en sanitair.

Na de lunch in de Abteigarten van V&B wagen we ons aan een boomtoppenwandeling met een prachtig uitzicht over de Saarschleife (de Saar, een bijrivier van de Moezel, maakt daar een lus van 180°). We wandelen over een lengte van 1250 meter 23 meter  boven de grond en genieten dan vanop de 42 meter hoge uitzichttoren van de herfstkleuren, en dit alles zonder één trede!

Na een vieruurtje in Bistro Mirabell  rijden we naar ons hotel in Metz.

Zaterdagochtend volgen we de gids door het historische Metz en na een Lotharingse lunch bezoeken we het Centre Pompidou Metz. We ontdekken de prachtige architectuur en worden begeleid bij de tijdelijke tentoonstelling rond Yves Klein.

Na een korte zondagochtendwandeling langsheen de Seille is het aperitieftijd. We verlaten Metz richting Distillerie Melanie, bekend om zijn .eau-de-vie de Mirabelle en na de lunch keren we huiswaarts.