Kankeronderzoek CORE

Internationaal erkend kankeronderzoek in COREcore

Het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) van de Universiteit Antwerpen doet baanbrekend toponderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen waar de nood hoog is. Hierbij gaat er o.a. speciale aandacht naar ‘immuuntherapie’ en innovatieve ‘doelgerichte therapieën’.

Immuuntherapie

Ons immuunsysteem is in staat om kankercellen te doden. Als dit beschermingsmechanisme faalt, kunnen we kanker krijgen. Bij immuuntherapie geven we het immuunsysteem de nodige wapens om de strijd met de kankercellen te winnen. Onderzoekers verwachten dat deze therapie in de nabije toekomst veel gebruikt zal worden in de kliniek, omwille van de veelbelovende resultaten tot hiertoe. Voor verschillende kankertypes wordt immuuntherapie ondertussen terugbetaald voor bepaalde patiënten. Met ons onderzoek willen we de mogelijkheden van immuuntherapie uitbreiden om nog meer patiënten te helpen. Wij ontwikkelen deze therapievorm voor onder meer darmkanker, pancreaskanker, longkanker, asbestkanker en hersentumoren.

Doelgerichte therapie

Er is het voorbije decennium een duidelijke evolutie in de behandeling van kanker, met een belangrijke opmars van nieuwe, doelgerichte geneesmiddelen die vooral de kankercellen aanvallen en de gewone cellen minder verstoren. De doelgerichte therapieën richten zich selectief op de foutieve genen of eiwitten die bijdragen tot de groei en de ontwikkeling van kanker. Meestal worden deze geneesmiddelen gecombineerd met andere behandelingsvormen. In onze onderzoeksgroep besteden we uitgebreid aandacht aan het verder optimaliseren van deze combinatietherapieën. Daarnaast bestuderen we ook het effect van verminderde zuurstofspanning (hypoxie, een fenomeen dat frequent voorkomt in tumoren) op deze kankerbehandelingen. Veel voorkomende kankertypes die we onderzoeken zijn onder meer longkanker, darmkanker en hoofd-halstumoren.

Meer info

Meer informatie over de nieuwe therapieën die in de kankeronderzoeksgroep CORE worden ontwikkeld zijn neergeschreven in het boek van prof. Filip Lardon: ‘Naar een wereld zonder kanker? Hoe wetenschap de ziekte overwint.’ (Antwerpen, Manteau, 2017, ISBN 978-90-223-3224-5)

Om ons onderzoek naar betere en veelbelovende therapiemogelijkheden naar een nog hogere versnelling te brengen, hebben wij extra middelen nodig. Uw persoonlijke steun kan daarbij cruciaal zijn.

Wenst u ons kankeronderzoek financieel te steunen? Dat kan via een online schenking of via een overschrijving op het bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 van de Universiteit Antwerpen (op naam van Universiteit Antwerpen, Prinsstraat 13) met vermelding: ‘CORE fiscaal attest’. U heeft recht op een belastingvermindering van 45% van het bedrag van uw gift vanaf 40 euro. U ontvangt hiervoor een attest van de Universiteit Antwerpen. Bezorg ons het handgiftformulier en vul 'CORE' in als bestemming van uw voorkeur. Wenst u deze of andere mogelijkheden voor het steunen van ons onderzoek verder te bespreken, aarzel dan niet ons te contacteren.

Contactgegevens

• Prof. dr. Filip Lardon, tel. 03 265 25 47 - filip.lardon@uantwerpen.be

• Prof. dr. Evelien Smits, tel. 03 265 26 54 - evelien.smits@uantwerpen.be

• Prof. dr. An Wouters, tel. 03 265 25 76 - an.wouters@uantwerpen.be

Adres: Kankeronderzoek CORE, Campus Drie Eiken T4, Universiteit Antwerpen Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk.