Kankers laten roesten via nanotechnologie

Kankeronderzoek in België staat internationaal zeer hoog aangeschreven. Ook de Universiteit Antwerpen behoort tot de absolute wereldtop op het vlak van onderzoek naar deze vreselijke ziekte.

De twee broers Wim en Tom Vanden Berghe ontdekten een belangrijke nieuwe evolutie op het vlak van kankeronderzoek: therapie-resistente kankers laten wegroesten. Er bestaat zoiets als biologische roest in ons lichaam, die in essentie hetzelfde is als roesten van ijzer in de natuur. Zoals iedereen weet is ijzer en zuurstof heel belangrijk voor de groei en het goed functioneren van het lichaam. Ons lichaam zit vol ijzer, maar dit moet goed beschermd worden tegen roest. De bouwstenen van ons lichaam zijn cellen, die afsterven door roest indien ijzer niet goed beschermd wordt. Wij willen dat proces nu gebruiken om kankercellen gericht te laten ‘wegroesten’. Meer nog in preklinisch neuroblastoma (kinderkanker) onderzoek, hebben we een plantaardig middel ontdekt dat kankercellen laat roesten door een beschermend eiwit te inactiveren.

We omzeilen bijwerkingen door gebruik te maken van nanotechnologie, we zijn erin geslaagd om ons plantaardig middel te verpakken in een minuscuul bolletje (1 miljoenste van een mm). Als deze minuscule bolletjes in het bloed gebracht worden, blijven die typisch vastzitten in de tumor omdat de tumor bloedvaatjes vaak beschadigd zijn en lekken naar het tumorweefsel. Zo kunnen we het roestproces specifiek in de tumor starten.

Nieuwe geneesmiddelen moeten altijd een lange weg afleggen en dat is bij ons ‘roestbommetje’ niet anders. Er moeten allerhande veiligheidstesten gedaan worden en die zijn heel streng. We zijn nu bezig met een nieuw superbommetje te maken in een verpakking die al gekend is. Zo hopen we interesse te kunnen wekken bij farmaceutische bedrijven om de stap naar patiënten te kunnen zetten.

Wim Vanden Berghe, professor epigenetica bij de onderzoeksgroep PPES aan de Universiteit Antwerpen (UA) doet onderzoek naar kankerremmende stoffen uit traditioneel gebruikte geneeskrachtige planten: “De ontdekking van ‘Withaferine A’ in de Indische winterkers als potentiële oplossing voor resistente kinderkanker is ontzettend belangrijk. De eerste resultaten zijn veelbelovend maar er is nog een hele weg af te leggen vooraleer we dit echt als behandeling kunnen gaan inzetten. Daarvoor is bijkomend onderzoek nodig en dus ook bijkomende middelen.”

Tom Vanden Berghe, hoofd van een onderzoeksgroep aan de Universiteit in Antwerpen en in Gent die biologische roest en ontsteking bestudeert in de context van kanker, orgaan falen, multipel sclerose en intensieve zorgen: "We zijn ook niet de enige die via nanotechnologie tumorcellen willen laten roesten. Ook onder andere in de USA zijn ze met een gelijkaardig aanpak bezig richting klinische studies. Het is een kwestie van tijd vooraleer deze nieuwe benadering ook het ziekenhuis zal bereiken."

Meer weten over het kankeronderzoek op basis van de Indische winterkers? Neem dan een kijkje in dit filmpje waar Wim en Tom je meer vertellen over deze belangrijke doorbraak op het vlak van kankeronderzoek of beluister het Radio1-interview.

Help jij kinderkanker mee uit de wereld? Om het kankeronderzoek zowel klinisch als fundamenteel naar een hogere versnelling te brengen, zijn er extra middelen nodig. Jouw gift is cruciaal in deze kankerstrijd. 

Steun dit project

Stap 1. Vul het handgiftformulier in waarbij je jouw voorkeursbestemming toevoegt, in dit geval  'kankeronderzoek Indische winterkers'.

Het ingevulde formulier kan je per post bezorgen Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 M.A.223 - 2020 Antwerpen of digitaal via universiteitsfonds@uantwerpen.be, een scan of foto hiervan is zeker voldoende! Zo kan het Universiteitsfonds Antwerpen jouw gift correct toewijzen.

Stap 2. Betalen kan via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook de vermelding 'fiscaal attest' + 'kankeronderzoek Indische winterkers' toe in je mededeling. Je kan je gift ook overmaken via onze online doneerknop.

Iedere gift vanaf 40 euro geeft recht op een belastingvermindering van 45%. Je ontvangt hiervoor een fiscaal attest van de Universiteit Antwerpen.

Contact

Wim Vanden Berghe, wim.vandenberghe@uantwerpen.be
Tom Vanden Berghe, tom.vandenberghe@uantwerpen.be

Foto: copyright Lebrun