Knikkebolziekte

Prof. Colebunders heeft ontdekt dat de knikkebolziekte het topje van de ijsberg is. De gevolgen van de knikkebolziekte zijn zeer zichtbaar voor de buitenwereld maar er schuilt een groter probleem achter deze mysterieuze ziekte. Waarschijnlijk hebben meer dan honderdduizend mensen in verschillende Afrikaanse landen epilepsie ontwikkeld door een besmetting overgedragen door de zwarte vlieg. Deze vlieg brengt bij het bijten van de mens een parasitaire worm (Onchocerca volvulus) over die ook rivierblindheid kan veroorzaken. Deze worm zou rechtstreeks of onrechtstreeks ook de hersenen kunnen aantasten en epilepsie kunnen veroorzaken.

Prof. Colebunders en zijn onderzoeksteam stelden vast dat de knikkebolziekte en andere vormen van epilepsie kunnen voorkomen worden door rivierblindheid beter te bestrijden. Dit kan enerzijds door de bevolking tweemaal per jaar ivermectine toe te dienen en door de larven van de zwarte vlieg te vernietigen. Anderzijds kan het tijdig behandelen van kinderen die lijden aan de knikkebolziekte met anti-epileptische medicatie de verwikkelingen van deze aandoening voorkomen. Met minder dan 10 euro per jaar kunnen bij de meeste van deze kinderen de epilepsieaanvallen onderdrukt worden. Ondanks deze lage kostprijs kunnen de meeste families van deze kinderen dit niet betalen, o.a. omdat vaak meerdere kinderen in één familie de aandoening vertonen.  

Steun dit project

Stap 1. Vul het handgiftformulier in waarbij je jouw voorkeursbestemming toevoegt, in dit geval  'Knikkebolziekte'.

Het ingevulde formulier kan je per post bezorgen Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 M.A.223 - 2020 Antwerpen of digitaal via universiteitsfonds@uantwerpen.be, een scan of foto hiervan is zeker voldoende! Zo kan het Universiteitsfonds Antwerpen jouw gift correct toewijzen.

Stap 2. Betalen kan via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook de vermelding 'fiscaal attest' + 'Knikkebolziekte' toe in je mededeling. Je kan je gift ook overmaken via onze online doneerknop.

Iedere gift vanaf 40 euro geeft recht op een belastingvermindering van 45%. Je ontvangt hiervoor een fiscaal attest van de Universiteit Antwerpen.