Strijd mee tegen het coronavirus

Momenteel lopen er verschillende 'Strijd tegen corona'-projecten aan de UAntwerpen die jij kunt steunen. 

Het coronavirus slaat ongemeen hard toe. Niet alleen in België en in onze buurlanden maar eveneens wereldwijd. We worden rond onze oren geslagen met cijfers, harde cijfers. Mensen, steden en zelfs landen zijn in quarantaine. Dit scenario had niemand willen schrijven, maar jammer genoeg overtreft de realiteit momenteel de fictie.

Maar er is hoop, gelukkig maar. Wetenschappers, ziekenhuizen en zorgpersoneel over de hele wereld spannen zich dag en nacht tot het uiterste in om het coronavirus in te perken en onder controle te krijgen. Een (terechte) golf van solidariteit is het gevolg.

Ook UAntwerpen plooit zich dubbel om het coronagevaar in kaart te brengen én te bestrijden.

Steun onze 'strijd tegen corona'-projecten

Steun de strijd tegen corona-projecten

Wil jij mee zorgen voor dé doorbraak in deze coronacrisis? Dat kan.
Het Universiteitsfonds van UAntwerpen opent de mogelijkheid om een vrijblijvende gift te doneren. Jouw steun telt meer dan ooit in de strijd tegen het coronavirus.

Belastingvermindering
Wist je trouwens dat je recht hebt op een belastingvermindering van 45% van het bedrag van jouw gift vanaf 40 euro? Een extra stimulans dus om onze ‘strijd tegen corona’-projecten maximaal te steunen.

 • Stap 1
  Download het Handgiftformulier (Word) 
  Vul het formulier in en geef je voorkeur aan een ‘strijd tegen corona’-project :
  • corona vaccin onderzoek
  • corona mondmaskers
  • corona studentenfinanciering
  • corona bescherming kankerpatiënten
    
 • Stap 2
  Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, bezorg je het ingevulde formulier:  
  • Digitaal
   universiteitsfonds@uantwerpen.be (een scan of foto is voldoende)
   OF
  • Per post
   Universiteitsfonds Antwerpen
   Middelheimlaan 1 M.A.223
   2020 Antwerpen 
    
 • Stap 3
  Betaal via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen.
  Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' + jouw ‘strijd tegen corona’-project voorkeur toe in de mededeling.
  Je kan je gift ook overmaken via onze online doneerknop.
Corona-onderzoek: analyse van en onderzoek naar een nieuw vaccin

Steun het onderzoek naar een nieuw COVID-19 vaccin

Onze UAntwerpen wetenschappers zetten volop in op baanbrekend corona-onderzoek. Denk maar aan de grootschalige enquête die de UAntwerpen lanceerde om de evolutie van de coronacurve beter te kunnen inschatten. De resultaten van dit citizenscience-project vormen cruciale informatie voor het corona expertencomité dat op haar beurt het crisiscentrum van de Nationale Veiligheidsraad adviseert.

Daarnaast verricht het Vaccine and Infectious Disease Institute (VAXINFECTIO) van UAntwerpen uitvoerig onderzoek naar gloednieuwe kandidaat-vaccins tegen COVID-19.

Ten slotte verzamelen en analyseren onze onderzoekers ook bloedstalen met antistoffen tegen het coronavirus. Deze data zijn cruciaal om de huidige corona-uitbraak in België te controleren, maar ook om een mogelijke tweede of derde corona-epidemie te voorkomen.

 

Ontwerp en noodproductie van FFP2 – en FFP3 mondmaskers

Steun het ontwerp en de noodproductie van FFP2 – en FFP3 mondmaskers

Tijdens deze huidige coronacrisis dreigde de gezondheidszorg op een groot tekort aan mondmaskers af te stevenen. Een noodproductie van beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers drong zich meer en meer op. Met deze uitdaging is de opleiding productontwikkeling van de Faculteit Ontwerpwetenschappen meteen aan de slag gegaan. 

Een team van twaalf productontwikkelaars, bestaande uit professoren en enkele doctoraatsstudenten, richtten de Antwerp Design Factory op. Samen werken ze nu dag en nacht aan het ontwerp en de verdere ontwikkeling van geavanceerde FFP2 – en FFP3 mondmaskers.

Het team werkt aan een hoogkwalitatief mondmaskermodel met een aantal unieke oplossingen, zoals het ventiel om uit te ademen. Het prototype wordt uitvoerig getest met de ondersteuning van specialisten van het UZA, epidemiologen en microbiologen. Zodra de geavanceerde mondmaskers goed zijn voor gebruik, mikt de Universiteit Antwerpen in samenwerking met externe partners op een productiecapaciteit van 10.000 maskers per week.

Studenten in financiële nood

Steun studenten in financiële nood

Ook onze studenten hebben het moeilijk tijdens deze coronatijden.

Steeds meer studenten ondervinden financiële problemen omwille van de coronamaatregelen. Zo verliezen ze (tijdelijk) hun studentenjob en krijgen ze het moeilijk om hun kot of andere studiegerelateerde kosten te betalen. Sommigen kunnen niet verder studeren zonder te werken.

Een kleine bijdrage kan hen de nodige financiële boost geven om deze onzekere tijden door te komen.

Lees hier hun getuigenissen.

Steun onderzoek voor extra bescherming en opvolging van kankerpatiënten tijdens corona-epidemie

Steun bescherming en opvolging voor kankerpatiënten

Steun onderzoek voor extra bescherming en opvolging van kankerpatiënten tijdens corona-epidemie

Kankerpatiënten behoren tot een van de risicogroepen om besmet te geraken met het COVID-19 virus en hebben bovendien meer kans om complicaties te krijgen na deze besmetting. Om deze kwetsbare groep beter te kunnen beschermen, werden twee onderzoeksprojecten in het leven geroepen: MOCOR; onderzoek naar de kwetsbaarheid voor COVID-19 en COREO; onderzoek naar thuismonitoring.

MOCOR project
Het MOCOR project wil de kwetsbaarheid voor COVID-19 bij kankerpatiënten beter begrijpen. Door middel van bloedstalen onderzoeken we bij kankerpatiënten of er afweerstoffen tegen het SARS-CoV-2 zijn opgebouwd en worden de immuunparameters gemeten. Daarnaast wil dit onderzoek de kankerpatiënten die extra gevoelig zijn voor COVID-19 sneller identificeren om zo ernstige complicaties van de besmetting te voorkomen.

COREO project

Ziekenhuizen zijn momenteel een potentiële besmettingshaard voor het SAR-Cov-2 virus. Bij het COREO project bekijken onze onderzoekers of kankerpatiënten minder risico lopen om besmet te geraken met COVID-19 als zij zo veel mogelijk thuis behandeld worden.

Dit onderzoek vergelijkt kankerbehandelingen in een thuissetting met klassieke kankerbehandelingen in het UZA en het AZ Middelares Ziekenhuis Gent. Er wordt gekeken of er verschillen zijn in de frequentie en de ernst van de COVID-19 infecties en de veiligheid en effectiviteit van de kankerbehandelingen. Zo hopen onze onderzoekers te kunnen aantonen dat een gecombineerd gebruik van virtuele technologie en thuiszorg, kankerbehandeling in tijden van COVID-19 veiliger kan maken.

Nieuws