Getuigenissen UAntwerpen studenten

Maarten –  UAntwerpen student Wetenschappen Chemie

"Ik ben Maarten Van Wesemael; jobstudent, kotstudent, ‘stuver’, maar geen beursstudent aan de Universiteit Antwerpen. Bij deze wil ik getuigen voor een fondsenwervingsactie om studenten een financieel duwtje in de rug te geven tijdens deze onzekere coronaperiode.

De omstandigheden van COVID-19 hebben mij persoonlijk heel wat onzekerheid bezorgd. Zo moet ik mijn opleiding voor een groot deel zelf financieren waardoor ik heel het jaar als jobstudent moet blijven werken. Toen ik te horen kreeg dat mijn studentenjob wegviel, heb ik moeten omgaan met veel druk om niet in de financiële problemen te komen. Hierdoor zijn mijn studies links blijven liggen tot ik een oplossing had kunnen vinden.

Dit bracht veel stress en onrust met zich mee. Ik kan namelijk niet studeren zonder te gaan werken en andersom, wat ook voor vele andere studenten zo geldt. Door wekelijks te werken, lukte het me best om rond te komen. Zodra deze financiële buffer wegvalt, leer je zeker kritischer kijken, maar daarbij is nog niets opgelost.

Niemand kan voorspellen hoe lang de corona-epidemie nog zal duren. Dit brengt veel financiële onzekerheid met zich mee. Elke student heeft uiteraard een andere situatie, maar niet iedereen kan terugvallen op een sociaal vangnet zoals ouders of bepaalde uitkeringen.

Deze getuigenis wil ik dan ook graag afsluiten met een oproep. Deze situatie is misschien tijdelijk, maar in de toekomst kunnen nog zoveel andere omstandigheden zich voordoen die heel veel invloed kunnen hebben op studenten. Dankzij het Universiteitsfonds Antwerpen kunnen er nu giften binnen komen die de nodige steun kunnen bieden aan studenten zodat ze kunnen blijven presteren zonder al te veel financiële stress."

Nesrin -  UAntwerpen Masterstudente Biologie - Global Change Biology

"Net op het punt dat ik mijn masterdiploma Biologie zou behalen, had ik tegelijkertijd ook een mooie studentenjob aan de Antwerpse haven, in een petroleumlabo. Niet al te relevant voor mijn studies, maar toch goed om alvast ervaring op te doen op de werkvloer. Twee maanden geleden werd ik via e-mail vriendelijk gevraagd om mijn studentenjob onbepaald "on hold" te zetten.

Ik ben student dus ik krijg geen tijdelijke werkloosheidsuitkering. Ons enige gezinsinkomen is momenteel de ziekte-uitkering van mijn mama, waarmee we enkel eten kunnen kopen. Mijn broer was net nieuw in dienst bij een firma dus hij heeft ook geen recht op een werkloosheidsuitkering. Mijn papa is werkloos en leent nu geld bij zijn vrienden. We zitten allemaal thuis en mogen of kunnen we niet werken. 

Het leven draait intussen wel gewoon door. De vaste rekeningen zoals huur, elektriciteit, water, internet, ... zijn alsmaar aan het groeien sinds maart en er komen er steeds meer bij. 

Het is mijn laatste jaar als masterstudente en binnenkort start de examenperiode. Na een tijdje word je voor al die stress rond jouw studies wel immuun, maar zien dat jouw familie zo onder de huidige situatie lijdt, en er niks aan kunnen doen, dat is pas een nieuwe piek voor mijn stressgehalte."

Anoniem –  UAntwerpen studente Interieurarchitectuur

"Mijn vriend en ik wonen samen op kot en betalen dit ook samen. Door de coronacrisis zijn wij momenteel allebei onze studentenjob in de horeca kwijt en we voelen dit serieus aan onze portemonnee. Momenteel gebruiken we ons spaargeld, maar dit geraakt stilaan op. We maken ons zorgen over de toekomst.

Doordat de horecazaken waarschijnlijk als laatste zullen opengaan en wij geen andere job vinden in tussentijd, slaat de paniek stilaan toe. De examens komen er ook aan en voor mij, als studente interieurarchitectuur, is dit vaak een dure periode omdat er maquettes gemaakt moeten worden en plannen geprint moeten worden op groot formaat. Dat is ook een kost die ik me momenteel niet meer zal kunnen veroorloven.

Hopelijk komt er snel een financiële oplossing voor studenten want deze onzekerheid is angstaanjagend."

Anoniem –  UAntwerpen student - Schakelprogramma internationale betrekkingen en diplomatie

"Sinds de zomer van 2016 werk ik bij een firma gespecialiseerd in onder andere reisbijstand en pechverhelping in het buitenland. Gezien de huidige coronamaatregelen, ben ik al op de hoogte dat alle tijdelijke werknemers momenteel technisch werkloos zijn en alle vaste werknemers voor 50% technisch werkloos zijn. Momenteel blijven alle werknemers nog in het ongewisse omdat er nog geen duidelijkheid is of buitenlandse reizen deze zomer überhaupt wel kunnen doorgaan.  Dat maakt de kans dat ik als jobstudent zal mogen terugkeren deze zomervakantie dus zeer klein.

Ik betaal al vier jaar mijn opleiding volledig zelf. Sinds twee jaar heb ik het statuut van zelfstandig student kunnen bemachtigen. Dat statuut kan je verkrijgen door veel te werken als student en zo val je onder de hoogste beurscategorie van de Vlaamse overheid. Dankzij deze studiebeurs betaal ik 110 euro inschrijvingsgeld in plaats van 900 euro. 

Het mogelijks wegvallen van mijn studentenjob, zorgt voor veel stress, want niet enkel dreig ik zo mijn beurs te verliezen, maar ook door de schaarste aan studentenjobs zou ik gewoon geen of amper een inkomen hebben."

Steun dit project

Wil jij de UAntwerpen studenten die in nood zitten door de corona-epidemie steunen? Geef hen dan dat financiële duwtje in de rug via een gift.

Stap 1. Vul het handgiftformulier in waarbij je jouw voorkeursbestemming opgeeft, in dit geval: ‘corona studentenfinanciering’. Het ingevulde formulier kan je per post bezorgen Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 M.A.223 - 2020 Antwerpen of digitaal via universiteitsfonds@uantwerpen.be, een scan of foto hiervan is zeker voldoende! Zo kan het Universiteitsfonds Antwerpen jouw gift correct toewijzen.

Stap 2. Betalen kan via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' + ‘corona studentenfinanciering’ toe in je mededeling. Je kan je gift ook overmaken via onze online doneerknop.

 

Ben jij zelf student bij UAntwerpen die door de coronacrisis een extra financieel duwtje in de rug kan gebruiken of heb je meer vragen hierover? Laat het gerust weten aan de Sociale Dienst via socialedienst@uantwerpen.be.