Steun onderzoek voor extra bescherming en opvolging van kankerpatiënten tijdens corona-epidemie

Steun onderzoek voor extra bescherming en opvolging van kankerpatiënten tijdens coronapandemie

Steun onderzoek voor extra bescherming en opvolging van kankerpatiënten tijdens corona-epidemie

Kankerpatiënten behoren tot een van de risicogroepen om besmet te geraken met het COVID-19 virus en hebben bovendien meer kans om complicaties te krijgen na deze besmetting. Om deze kwetsbare groep beter te kunnen beschermen, werden twee onderzoeksprojecten in het leven geroepen: MOCOR; onderzoek naar de kwetsbaarheid voor COVID-19 en COREO; onderzoek naar thuismonitoring.

MOCOR project
Het MOCOR project wil de kwetsbaarheid voor COVID-19 bij kankerpatiënten beter begrijpen. Door middel van bloedstalen onderzoeken we bij kankerpatiënten of er afweerstoffen tegen het SARS-CoV-2 zijn opgebouwd en worden de immuunparameters gemeten. Daarnaast wil dit onderzoek de kankerpatiënten die extra gevoelig zijn voor COVID-19 sneller identificeren om zo ernstige complicaties van de besmetting te voorkomen.

COREO project

Ziekenhuizen zijn momenteel een potentiële besmettingshaard voor het SAR-Cov-2 virus. Bij het COREO project bekijken onze onderzoekers of kankerpatiënten minder risico lopen om besmet te geraken met COVID-19 als zij zo veel mogelijk thuis behandeld worden.

Dit onderzoek vergelijkt kankerbehandelingen in een thuissetting met klassieke kankerbehandelingen in het UZA en het AZ Middelares Ziekenhuis Gent. Er wordt gekeken of er verschillen zijn in de frequentie en de ernst van de COVID-19 infecties en de veiligheid en effectiviteit van de kankerbehandelingen. Zo hopen onze onderzoekers te kunnen aantonen dat een gecombineerd gebruik van virtuele technologie en thuiszorg, kankerbehandeling in tijden van COVID-19 veiliger kan maken.