Steun het ontwerp en de noodproductie van FFP2 – en FFP3 mondmaskers

Tijdens de coronacrisis dreigde de gezondheidszorg op een groot tekort aan mondmaskers af te stevenen. Een noodproductie van beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers drong zich meer en meer op. Met deze uitdaging is de opleiding productontwikkeling van de Faculteit Ontwerpwetenschappen meteen aan de slag gegaan. 

Een team van twaalf productontwikkelaars, bestaande uit professoren en enkele doctoraatsstudenten, richtten de Antwerp Design Factory op. Samen werkten ze dag en nacht aan de ontwikkeling van geavanceerde FFP2 – en FFP3 mondmaskers.

Het team zette in op een hoogkwalitatief mondmaskermodel met een aantal unieke oplossingen, zoals het ventiel om uit te ademen. Het prototype werd uitvoerig getest met de ondersteuning van specialisten van het UZA, epidemiologen en microbiologen.

Op iets meer dan twee maanden tijd konden productontwikkelaars van de Universiteit Antwerpen een noodproductie opzetten van hoogwaardige mondmaskers. Op 5 mei vertrok een eerste levering van honderd FFP2 mondmaskers naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Vanaf augustus startte Medimundi, een spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen, met de productie van FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers. 

Meer weten over dit project? Neem zeker eens een kijkje op de website.