Dementie heeft een enorme impact op onze ouder wordende samenleving. Schattingen zeggen dat dementie 50 miljoen mensen treft en dat dit de komende tien jaar alleen nog maar zal toenemen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie, eentje waarmee steeds meer mensen worden geconfronteerd.  

De onderzoeksgroep Computationele Neurologie van de Universiteit Antwerpen verricht onderzoek naar het ontstaan van dementie. De onderzoeksgroep werkt nauw samen met het UZA en het VIB en staat onder leiding van prof. dr. Rose Bruffaerts.

De verschillen bij dementie

Genezing tegen de ziekte van Alzheimer is momenteel nog niet mogelijk. Wel testen we nieuwe geneesmiddelen uit om deze aandoening te doen stoppen. Niet enkel genezing van de ziekte is belangrijk maar ook onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan ervan. Veroudering staat immers niet gelijk aan vergeetachtigheid of verlies van mentale capaciteiten. Daarom onderzoekt dit project welke verschillen ertoe leiden dat sommige mensen fit blijven op oudere leeftijd terwijl anderen getroffen worden door dementie.

Het ontstaan van dementie-onderzoeken

In de onderzoeksgroep Computationele Neurologie (deel van de experimentele Neurobiologie Eenheid) ontwikkelen ze nieuwe merkers die het toelaten op een niet-invasieve manier na te gaan of er tekens van abnormale hersenveroudering aanwezig zijn. Hiervoor brengen ze de hersenfunctie in kaart door middel van hersenscans (MRI) en het meten van elektrische signalen (EEG) van de hersenen.

Door op deze manier te werk te gaan, kan je als het ware op zoek gaan naar de ‘vingerafdruk’ van ieders hersenen. Hierna worden deze verschillen in hersenfunctie bestudeerd en kunnen ze nagaan welke verschillen kunnen leiden tot het risico op dementie. Zo kan je voorspellen wie in de toekomst een hoger risico loopt op het ontwikkelen van dementie en bij voorkeur dus een invasieve test aflegt of wie juist gerustgesteld kan worden.

Meer weten over dit onderzoek? Contacteer Prof. dr. Rose Bruffaerts:  rose.bruffaerts@uantwerpen.be of 03/265.36.20

Steun dit project

Wil je graag jouw bijdrage leveren? Dat kan! 

Belastingvermindering

Wist je trouwens dat je voor giften vanaf 40 euro recht hebt op een belastingvermindering van 45%? Wij leveren jou hiervoor een fiscaal attest aan.

Stap 1 - Betaling

Jouw gift overmaken kan op twee manieren:

  • Via overschrijving op bankrekeningnummer BE42 7310 4624 7854 op naam van de Universiteit Antwerpen. Voeg hier ook steeds de vermelding 'fiscaal attest' en jouw voorkeursbestemming, in dit geval 'Alzheimeronderzoek' toe in de mededeling.
  • Via online betaling waarbij je meteen jouw voorkeursbestemming kan aanduiden.

Stap 2 - Handgiftformulier

Om jouw gift correct te kunnen toewijzen, raden we je aan om ons ook nog het handgiftformulier te bezorgen waarbij je nogmaals jouw voorkeur van bestemming opgeeft, in dit geval: 'Alzheimeronderzoek'.

Bezorg het ingevulde formulier:  

           -  digitaal: via universiteitsfonds@uantwerpen.be  (een scan of foto is voldoende)

          -  per post: Universiteitsfonds Antwerpen - Middelheimlaan 1 - 2020  Antwerpen