Het citizenscienceproject ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ kreeg enorm veel inschrijvingen van vrijwilligers waaronder ook Bernard Siau, deelnemer, burgerwetenschapper én donateur. Bernard vertelde ons dat 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' meteen zijn interesse opwekte gezien zijn achtergrond als burgerlijk ingenieur alsook zijn interesse in de klimaatproblematiek. Door 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' kreeg hij de kans als burger zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij door het meten van data in zijn eigen tuin.

Maatschappelijk engagement voor iedereen

“Als burger zet je je bij dit burgerwetenschappelijk project in als een belangrijke factor om data te helpen verzamelen. Door de open en transparante communicatie creëer je onmiddellijk heel wat bereidheid om deel te nemen. Ik vind dergelijke projecten enorm interessant en een heel goed initiatief want op deze manier betrek je burgers bij maatschappelijke projecten.”

Maatschappelijk engagement vraagt tijd maar dat heb ik er graag voor over. Ook op financieel vlak steunen voelde voor mij aan als een logische keuze. Het mooie aan citizenscience-projecten zoals 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' is dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan bijdragen. Zo geef je iedereen in de maatschappij de kans zich maatschappelijk te engageren om vandaag te geven om morgen.”

Maak als burger het verschil

“Op zich nam de deelname niet zoveel tijd in beslag. Ik moest het pakketje met de gazondolk ophalen en installeren in mijn tuin. Alles stond heel duidelijk uitgelegd in de bijgeleverde instructies dus het was enkel een kwestie van de stapjes goed te doorlopen. Vrij snel hierna kon ik ook al resultaten ophalen in het dashboard zoals de temperatuur van mijn grond. Het interactieve aspect sprak mij enorm aan, je werd meteen als deelnemer meegenomen in de resultaten.”

“Verder had je als deelnemer niet echt een taak. Op een bepaald moment had ik echter wel een probleem waarbij ik geen data meer doorgestuurd kreeg. Hiervoor nam ik contact op en werd ik vrijwel onmiddellijk geholpen. Dit apprecieer ik enorm als deelnemer, je wordt niet aan je lot overgelaten en je bent echt een belangrijke spil in het onderzoek.”

Snelle inzichten als deelnemer

“Via het online dashboard kregen wij dagelijks meetresultaten binnen. Deze checkte ik op regelmatige basis puur uit interesse. Daarnaast werden we ook up-to-date gehouden via artikels in 'De Standaard' over 'CurieuzeNeuzen in de Tuin'. Dit vond ik ook heel erg interessant en mooi dat het project zoveel verdiende aandacht kreeg. Als deelnemer las ik alles met veel interesse omdat ik hier natuurlijk heel nauw bij betrokken was. Verder kregen we ook af en toe een nieuwsbrief met updates.”

Het tuinrapport

“Toen het einde van het onderzoek naderde, werd ik uiteraard heel benieuwd naar de resultaten van mijn eigen tuin maar ook naar de algemene bevindingen. Toen ik mijn tuinrapport kon raadplegen lagen de gegevens in lijn met mijn verwachtingen maar waren er ook een aantal nieuwe inzichten die ik interessant vond. Ik woon namelijk in de Vlaamse Ardennen en uit de resultaten kon je een heel groot verschil opmerken met Limburg. Ook de gegevens uit steden vond ik zeer boeiend, dit zijn resultaten waar men zeker mee aan de slag kan gaan.”

Het onderzoek gaat door

“Wanneer er bekend gemaakt werd dat 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' een vervolg kreeg twijfelde ik geen seconde om mij terug kandidaat te stellen! De extreem natte zomer van 2021 zorgde voor een onverwachte wending.  De natuur laat zich natuurlijk niet dicteren. Ik vind het dus zeer mooi om te zien dat het project nog meer data wil verzamelen. Al deze gegevens kunnen later gebruikt worden om meer begrip bij de brede maatschappij te creëren over de klimaatveranderingen. Ik ben alvast enorm blij deelgenomen te hebben en dat ik in fase twee ook nog mijn bijdrage mag leveren. Volharding bij dergelijke projecten is enorm belangrijk alsook de transparante communicatie hierover naar de burgers toe.”