titel

Word je host?

Universiteit Antwerpen ontvangt jaarlijks  studenten uit het "Globale Zuiden". Deze incoming students komen voornamelijk uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Om deze studenten een warm welkom te heten en een eerste keer te laten proeven van de Belgische gastvrijheid zoekt de Universitaire stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS) hosts - zowel studenten, PhD-studenten als personeelsleden.

Ben je een internationale student uit het Global Zuiden?

Studeren in een nieuwe land is altijd een hele uitdaging, en zeker in het begin. Naast het in orde brengen van je huisvesting, papieren en administratie, dien je de weg te vinden in een nieuwe stad en op een nieuwe campus. Laat staan dat je tijd hebt om een sociaal netwerk uit te bouwen en ontspannende activiteiten in te plannen. Daaromt nodigt USOS international incoming students om deel te nemen aan het Buddy project.

Motivatie?

- Bouw je internationaal sociaal netwerk uit in Antwerpen
- Rondleiding op de stad/universiteit
- Oefen je Talen (Spaans, Engels, Frans, Swahili...)
- Deel je Cultuur
- Ga samen op stap (sport, theater, café...)

Frequentie?

Elk type engagement is welkom. Iemand die tijd heeft voor één waardevolle ontmoeting is minstens even welkom als iemand die maandelijks afspreekt. We verwachten dat je minstens 1 activiteit samen doet tijdens het eerste semester.

De aangewezen activiteit om andere Buddies te leren kennen is het Kick-off event op 2 oktober in Zomaar een Dak (Prinsstraat 32) van 19h tot 21h. 

"My buddy and I became friends and therefore, we will probably keep planning activities for the next semester."

Ben ik een host of een incoming student?

Hosts zijn deelnemers die eigen zijn aan de Europese cultuur:

- Belgen
- Europeanen
- Deelnemers die voor meer dan twee jaar in een Europees land wonen met toos in een niet-Europees land

Als host verwelkom je een internationale student in Antwerpen. Hoe je dit invult, doe je geheel op je eigen manier in je eigen tempo. Aan de hand van eigen initiatieven, ontmoetingen en vrijblijvende groepsactiviteiten in  het eerste semester, leer je elkaars cultuur beter kennen, sterk je je talenkennis aan en maken de internationale studenten op een laagdrempelige manier kennis met hun gastland.

Internationale incoming students van het Globale Zuiden:

- Aziatische studenten
- Afrikaanse studenten
- Latijns-Amerikaanse studenten

Als internationale student ontomet je een lokale host die thuis is in België/ Europa.

Europese studenten die op zoek zijn naar een Belgische Buddy worden aanbevolen om deel te nemen aan het ESN-Buddy project. ESN staat voor het Europese studenten netwerk.

Buddy profiel?

Het Buddy project verwelkomt enerzijds (inter-) nationale studenten, PhD-studenten en personeelsleden van de Universiteit Antwerpen. Anderszijds verwelkomt het Buddy project international incoming Global-South students.

In academiejaar 2018-2019 participeerden 170 deelnemers aan het Buddy project. Met maar liefst 54 nationaliteiten bereikten we 27% van het totaal aantal landen in de wereld. 30% van de participanten was Belg. De meeste faculteiten van de universiteit waren vertegenwoordigd. De leeftijden van de Buddies variëren tussen de 21 en de 35 jaar. De gemiddelde leeftijd van de incoming internationale studenten ligt hoger, aangezien deze studenten vaak ouder zijn - tussen de 25 en de 35 jaar.

Ik doe mee aan het Buddy project 2019-2020

Stap 1: Vul het "interest form" in
Stap 2: Maak een profiel aan op de Buddy App

- Introduceer jezelf (persoonlijke interesses, hobbies, taalvoorkeuren, verwachtingen, campus...)
- Selecteer jouw beste Buddy matches* op basis van je persoonlijke voorkeuren
*Deelnemers zijn niet beperkt tot 1 match. Je mag zoveel matches maken als je zelf wenst.

Stap 3: Participeer aan de Buddy Kick-off of andere groepsactiviteiten.
Woensdag 2 oktober in “Zomaar een Dak”  (Prinsstraat 32, 2000 Antwerpen) van 7 tot 9 P.M  

"I thought the buddy kickoff was a nice way to start the programme. The awkwardness of being matched was slightly relieved. Adding games to the proces was really a bonus and a interesting way to get to know each other. Not only do you get to know your buddy better, but also the other participants in the project."

Het Buddy project gaat telkens door in het eerste semester van een nieuw academiejaar. Voor informatie omtrent het Buddy project 2019-2020, contacteer USOS medewerker mitte.scheldeman@uantwerpen.be.