Mode en dekolonisatie door Stella Nyanchama Okemwa

Ondernemerschap in landbouw en onderwijs door Véronique Omari Safi & Katrien Spruyt (VVOB)

"Vivi aan de Schelde" De koloniale erfenis van stad Antwerpen door Baudouin Mena Sebu

Ervaringen van diaspora in België door Lieven Miguel en Moussa Don Pandzou

“Mbote” (hallo, goedendag) is een begroetingsvorm in het Lingala, één van de nationale talen in DR Congo. Met een welgemeende groet wensen wij jullie elke avond te verwelkomen tijdens de week van 17 mei.

Dit programma verdiept zich in geschiedenis, cultuur en ondernemerschap en neemt ook een uitstap naar de diaspora in België. Voor elk thema geeft een ervaren spreker een presentatie.

Op 17 mei start de avond met poëzie van Antwerps stadsdichter Seckou Ouologuem. Tijdens de twee dagen die volgen is het de beurt aan Esohe Weyden, campusdichter aan UAntwerpen. 

Onze host van dienst is journaliste en presentatrice Ornella Schreurs.

De webinars richten zich op een breed publiek. Ze zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Gelieve je eerst in te schrijven. Let op: de plaatsen zijn beperkt

Elke sessie start om 19 uur en duurt ca 1,5 uur.

Dit programma is deel van het Global Minds programma van UAntwerpen en wordt mogelijk gemaakt door middelen van VLIR-UOS.

17 Mei - Mode en dekolonisatie (Stella Nyanchama Okemwa) + poëzie van Seckou Ouologuem

We starten de Congo-webinars met een webinar van dekoloniaal deskundige en mensenrechtenactiviste Stella Nyanchama Okemwa. Als co-curator van "Pagne Africain" in het modemuseum van Hasselt, zal ze ons meer vertellen over de rol van mode en textiel in cultuur en tradities.

De avond start met poëzie door Antwerps stadsdichter Seckou Ouologuem. Naast het opvoeren van poëzie en slam poetry en het organiseren van lezingen houdt hij ook lessen slam/rap/expressie in (muziek)scholen, universiteiten en gevangenissen. Hij organiseerde samen met #Decolonizebelgium een sit-in aan het standbeeld van Pater de Deken.

18 Mei - Ondernemerschap in landbouw en onderwijs (Véronique Omari Safi en Katrien Spruyt - VVOB in DRCongo)

Deze webinar vindt plaats vanuit Congo. Katrien Spruyt en Véronique Omari Safi werken voor het VVOB in Congo. Beide sprekers zijn gespecialiseerd in ondernemerschap en onderwijs en lichten toe hoe er in Congo rond deze thema's gewerkt wordt. Enkele ervaringsdeskundigen uit Congo nemen het woord. (NL/FR) 

De avond start met poëzie door campusdichter Esohe Weyden

19 mei - ‘Vivi aan de Schelde’: De koloniale erfenis van stad Antwerpen, 19e- 20ste eeuw (Baudouin David Mena Sebu)

Baudouin Mena Sebu is doctoraalstudent aan de UAntwerpen (IOB). Tijdens deze sessie neemt hij ons mee naar het koloniaal verleden van Stad Antwerpen en UAntwerpen. Ook de Expo (100xCongo) en de rol van restitutie komen aan bod. 

De avond start met poëzie door campusdichter Esohe Weyden

20 mei - België’s koloniale verleden: enkele misvattingen en aandachtspunten (Gillian Mathys)

Dr. Gillian Mathys is senior postdoctoraal onderzoeker en doceert aan de UGent. Sinds 2009 doet ze veldwerk in Oost-Congo. Ze interesseert zich vooral in de sociale geschiedenis van het Grote Merengebied vanuit langetermijnperspectief.

21 mei - Ervaringen van diaspora in België (Lieven Miguel en Moussa Don Pandzou)

Auteurs Lieven en Moussa vertellen ons over de impact van de koloniale geschiedenis van België op de diaspora. Ze stellen hun recent boek "Yaya na Leki" voor en vertellen over hoe de koloniale geschiedenis hun activisme heeft vormgegeven.