Dekoloniseer UAntwerpen - studenten aan het woord

1 april 2021 in Arenberg (een samenwerking tussen USOS, AYO en Mahara)

Hoe is het om vandaag als zwarte of gekleurde jongere te studeren aan UAntwerpen? Is de universiteit de inclusieve plek die ze beweert te zijn of is het tijd om een aantal veranderingen door te voeren, opdat iedereen zich thuis voelt aan deze onderwijsinstelling?

Op donderdagavond 1 april nemen verschillende Antwerpse studenten het woord op het podium van Arenberg. Ze vertellen over hun ervaringen, getuigen over wat er goed gaat en leggen een aantal concrete punten op tafel die bijdragen aan het dekoloniseren van UAntwerpen.

Er is muziek van Prince K. Appiah en slam poetry van Sakina. Aan het einde van de avond kan het publiek vragen stellen, opmerkingen maken of zijn eigen ervaringen delen. De avond wordt gehost door UAntwerpen campusdichter Esohe Weyden.

Volgende studenten nemen het woord:

  • Gloria Konde, student Farmaceutische Zorg | lid van AYO. Zij zal vanuit haar ervaring als zwarte student praten, en waarom ze zich engageert voor AYO.
  • Khalid El Jafoufi, student Geschiedenis | oprichter en adviseur van Mahara. Hij zal praten over welke zaken meer aandacht verdienen binnen de curricula van het hoger onderwijs en binnen de geschiedenislessen in het secundair onderwijs.
  • Devanshi Saxena en Anne Oloo, PhD studenten Rechten. Zij vertellen over hun ervaringen als internationale PhD student aan UAntwerpen en over hoe de universiteit kan omgaan met niet-westerse kennis in onderzoek en onderwijs. Voor dit onderdeel deed USOS een universiteitsbrede oproep, waar Devanshi en Anne op reageerden.
    De livestream is te volgen op donderdag 1 april van 19:00 tot 21:00 via de Facebookpagina's van de organiserende verenigingen AYO, Mahara en USOS:

Op voorhand inschrijven is niet nodig, je kan je al wel aanmelden op het Facebookevent

Je kan tijdens het event via Facebook vragen stellen of opmerkingen geven.

Spreker 1: Gloria Konde

Gloria Konde is vicevoorzitter van studentenvereniging AYO. Ze studeert Farmaceutische Zorg. In het verleden heeft zij zich ingezet als studentenvertegenwoordiger. Nu ondersteunt ze verschillende initiatieven om de UAntwerpen inclusiever te maken.  

Spreker 2: Khalid El Jafoufi

Khalid El Jafoufi is oprichter van studentenvereniging Mahara, hij werkt als ambtenaar bij de Vlaamse overheid en laat met scherpe opiniestukken geregeld zijn stem horen inzake integratie, inclusie, jeugd, onderwijs en levensbeschouwing.

Spreker 3: Devanshi Saxena

Devanshi Saxena is an Indian national living in Belgium for the last 4 years. Since October 2019 she was enrolled as a PhD student at the Faculty of Law, University of Antwerp. Her job combines PhD research on Geographical Indications and Sustainable Development with academic assistance in the area of intellectual property rights. 

Spreker 4: Anne Oloo

Anne Oloo is a teaching assistant and a PhD researcher at the Faculty of Law. She is originally from Kenya but has been living in Belgium for the past six years.

Artiest 1: Prince K. Appiah

Prince K. Appiah is een muzikant en acteur uit Antwerpen. Zijn muziekstijl valt niet in één doosje te plaatsen: het gaat van reggae over R&B, grassroots hip hop & trap tot zelfs afrobeats and high life. Met zijn muziek wil hij een holistisch beeld van het leven weergeven waar geen enkel onderwerp hem vreemd is.

Artiest 2: Sakina

Sakina is een spoken word artieste die schrijft over zaken die haar raken. Deze ervaringen vertaalt ze naar teksten die op het podium tot leven komen. Voor Sakina is schrijven een uitlaatklep, een vorm van zelfreflectie en natuurlijk een manier om zware thema's in een interactief jasje te steken.  

Host van de avond: Esohe Weyden

Esohe Weyden is een spoken word-dichteres, presentatrice en stadsreporter voor ATV.  Ze studeert Rechten en werd onlangs benoemd tot campusdichter van Universiteit Antwerpen.

Over de organiserende verenigingen

AYO staat voor African Youth Organisation en richt zich tot Antwerpse studenten met Afrikaanse roots. AYO wilt haar leden laten afstuderen met een positief zelfbeeld en een maatschappelijk zelfbewustzijn. afroyouthorg.be

Mahara is een open, inclusief en onafhankelijk netwerk van studenten en alumni met als missie om studenten en alumni te verenigen en te inspireren vanuit islamitische waarden en om hen te vormen tot bekwame, verantwoordelijke en moreel gedreven leiders. mahara.be 

USOS staat voor Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking. De vereniging heeft als opdracht om studenten van UAntwerpen te vormen tot kritische wereldburgers. USOS doet dit vanuit partnerschappen met universiteiten in DR Congo, India, Marokko en Nicaragua. usos.be 

Dit event kadert in de opdracht van USOS om wereldburgerschap aan UAntwerpen te bevorderen en valt mee onder het Global Minds programma, waarvoor de universiteit middelen ontvangt van VLIR-UOS.