Zuidcafé: Disease with no name

In de documentaire “disease with no name”, volgen we enkele community health workers tijdens hun thuisbezoeken aan mensen met HIV en Tuberculose in een Zuid-Afrikaanse township. In het kielzog van deze moedige gezondheidswerkers komt de kijker meer te weten over de HIV-problematiek in Zuid-Afrika en de uitdagingen die hierbij komen kijken, zoals het wijdverspreide stigma.

Het is intussen 4 jaar gelden dat Caroline Masquillier enkele community health workers ontmoette, volgde en interviewde in het kader van haar doctoraatsonderzoek (Sociologie - UAntwerpen).

De diepe indruk die deze vrouwen hebben nagelaten en het feit dat ze in de toekomst nog belangrijker gaan worden in de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg, maakt dat Caroline hen koste wat kost terug wil ontmoeten en hun belangrijke, harde en vaak zelfs gevaarlijke werk in de verf wil zetten. De community health workers zijn de gidsen in deze township en in deze documentaire. In het kielzog van deze moedige vrouwen komt de kijker meer te weten over de HIV-problematiek in Zuid-Afrika en de uitdagingen die hierbij komen kijken.

De camera volgt enkele van deze vrouwen op de voet tijdens hun dagelijkse patiëntenronde, maar even goed in hun dagelijks leven bij hen thuis.

Na de film volgt een nagesprek met Caroline Masquillier en andere sprekers, waarbij de HIV problematiek wereldwijd én in lokale context wordt gekaderd.

  • Janet A Pauwels, HIV activiste
  • Alexis Andries, Dokters van de wereld
  • Caroline Masquillier, onderzoekster Universiteit Antwerpen

Inkomprijs: 5€
De avond is zowel toegankelijk in het Nederlands als in het Engels. Er worden ondertitels en tolken voorzien.

Partners
Het Zuidcafé is een initiatief van Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Broederlijk Delen i.s.m. Mo*Magazine en De Roma.
Deze editie is een samenwerking met USOS, AUHA en Field, met de steun van Global Minds.

 

Praktisch

De Roma
Dinsdag 31 maart - 20u
(deuren vanaf 19u15)
Turnhoutsebaan 286
Borgerhout