On Air: film + nabespreking

Voorstelling in het Nederlands, met mogelijkheid tot vertaling naar het Engels via headsets

Maandag 18 november - 20:00
De Studio,
Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen
5 euro inkom

De documentaire 'On Air' vertelt het verhaal van een omstreden radiostation in Burundi.
Bob Rugurika is een gepassioneerd, charismatisch journalist. Als directeur van Radio Publique Africaine (RPA), het populairste onafhankelijke radiostation in Burundi, is het zijn missie om te strijden voor mensenrechten. Hij is bereid zijn leven te riskeren om de waarheid te onthullen.

Met de RPA daagt hij het regime voortdurend uit en wordt hij zo zijn vijand nummer één. Wanneer Bob in een radioverslag de betrokkenheid van de rechterhand van president Nkurunziza onthult bij de macabere moord op drie nonnen, wordt hij onmiddellijk gearresteerd en gevangengezet.

Onder internationale druk wordt hij na een maand vrijgelaten. Een euforische mensenmassa verwelkomt hem bij zijn terugkeer naar de RPA. Maar vanaf dat moment wordt Bob met de dood bedreigd en uiteindelijk moet hij het land ontvluchten.

De andere RPA-journalisten zetten echter de beweging voort die Bob is begonnen en zijn er getuige van dat vele Burundezen de straat opgaan om de democratie te verdedigen en voor gerechtigheid te vechten.

We volgen Bob Rugurika en de andere journalisten van de RPA in aanloop naar de verkiezingen van 2015. Gedwongen om in precaire omstandigheden te werken, zien ze hun land hervallen in een dictatuur.

Nagesprek:
Manno Lanssens – regisseur
Pieter-Jan Hamels – 11.11.11 Beleidsmedewerker Centraal-Afrika
Bob Rugurika – directeur Radio Publique Africaine

Moderatie door Elien Spillebeen - MO*Magazine