Tijdens deze week nemen we jullie mee doorheen de rijke geschiedenis, cultuur en actualiteit van India.

We maken enkele vragen bespreekbaar en verdiepen ons in thema's waarbij gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en vrijheid centraal staan.

Is er echt een strijd tussen secularisme en religie in India? Over wat gaan die religieuze conflicten? Hoe worden minderheden behandeld en hoe zit het koloniaal verhaal nu echt in elkaar? Waarom is Kashmir zo belangrijk en wat zijn de politieke evoluties in het land? Welke relatie is er tussen België en India? En hoe zit het verhaal rond de asbestproblematiek in elkaar?

Al deze vragen proberen we tijdens onze India-week te beantwoorden. De webinars worden de komende weken één voor één aangekondigd en zullen ook nu ingeleid worden door twee fantastische dichters, namelijk Siel Verhanneman (19 en 20 oktober) en Anton Voloshin (18, 21 en 22 oktober).

De host tijdens deze week is Felicia Mukendi.

Elke avond om 19.00 uur. Deelname is gratis.

Maandag 18 oktober: de limieten van secularisme

Vandaag wordt de politieke situatie in India vaak beschreven alsof er een strijd gaande is tussen het ‘secularisme’ en het ‘religieus nationalisme’, tussen het ideaal van een neutrale seculiere staat en de realiteit van een pro-hindoe staat die religieuze minderheden discrimineert. Maar geeft die beschrijving enig inzicht in het hedendaagse India? De webinar zal tonen hoe ze verder bouwt op een 19de-eeuws koloniaal verhaal dat onze onwetendheid over de Indiase cultuur en samenleving voedt.

Door Jakob De Roover, vakgroep Vergelijkende Cultuurwetenschappen aan Universiteit Gent.

Dinsdag 19 oktober: filmvoorstelling "Ademloos"

Als regisseur Daniel Lambo uitzoekt wat het betekent om te leven nabij de stille doder asbest, reist hij naar het grootste asbeststort in India. Hij onthult een wereldwijde asbestindustrie die er niet voor terugschrikt om zijn film te laten infiltreren door een spion. Ademloos is een pakkende documentaire over de strijd van individuen die leven in het puin van de asbestindustrie.

Met nabespreking door regisseur Daniel Lambo.

Voor deze activiteiten opent Zomaar Een Dak (Prinsstraat 32) haar deuren om 19.00 uur. De voorstelling start om 19.15 uur. Vergeet je niet eerst in te schrijven.

Woensdag 20 oktober: het probleem van huiselijk geweld

Voor deze webinar put advocate Sanya Kumar (Delhi) uit haar ervaring in het verdedigen van slachtoffers van huishoudelijk geweld.

Deze sessie vindt plaats in het Engels.

Sanya Kumar is an Advocate practicing before the trial courts and appellate courts in Delhi. She works in the chambers of Mr. Trideep Pais, Senior Advocate. She has argued and assisted in a wide variety of cases involving capital punishment, sexual offences, domestic violence, terror related offences, etc.  Apart from litigating, Sanya has co-taught three elective courses in criminal procedure and special enactments at National Law University, Delhi and National Law School of India University, Bangalore. Her opinion pieces on  relevant socio-legal issues have been carried by various publications including the CaravanWireHuffpost and Indian Express.

In 2017, Sanya was awarded the Robert L. Bernstein Human Rights Fellowship to work at Reprieve, London on the disproportionate use of capital punishment against South Asian migrant workers in the Gulf States. Sanya pursued her LL.M. at Yale Law School after having graduated from National Law University, Delhi in 2016 with the B.A. LL.B. (Hons.). At Yale, Sanya was an Inlaks Scholar and a Lillian Goldman Perpetual Scholar. She worked with the Capital Assistance Project and the Yale Journal of Law & Feminism. During law school, she was also actively involved in various law reform initiatives: she assisted the Law Commission of India with a project involving review of the criminal justice system and its report on the death penalty, and she worked with the Government of Delhi on issues relating to amendments to rape laws and juvenile justice legislations. At National Law University, Delhi, she was a Senior Student Fellow at the Centre for Constitutional Law, Policy and Governance.

Donderdag 21 oktober: Kasjmir: paradijs of hel op aarde?

Indiase politici en diplomaten citeren graag V.S. Naipauls beschrijving van hun natie als een 'land van een miljoen muiterijen'. Maar zij hebben er een hekel aan te worden herinnerd aan die ene muiterij die het land heeft achtervolgd sinds, of zelfs voordat, het in 1947 een onafhankelijke, moderne natie werd. "Kasjmir" is een nationaal trauma, het brandpunt van oorlog en conflict met Pakistan, maar ook een zeer reële strijd voor zelfbeschikking. Kasjmir is afwezig in het wereldnieuws, hoewel het een zeven decennia oud geschil is met tastbare vernietiging van duizenden levens en huizen, nu. Wat is Kasjmir eigenlijk en waarom is het van belang?

Door Gie Goris, journalist en gewezen hoofdredacteur van MO* Magazine

Vrijdag 22 oktober: de rol van de Vlaamse jezuïeten voor onderwijs en ontwikkelingssamenwerking

India was na Congo het belangrijkste land voor Belgische, en dan vooral Vlaamse missionarissen. De historici Idesbald Goddeeris (KULeuven) en Aditi Athreya (KULeuven) bespreken hun activiteiten na de dekolonisatie, vooral dan op vlak van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Ze gaan dieper in op "faith-based development" en geven onder meer uitleg bij het ontstaan en evolutie van het XISS, Xavier Institute of Social Service (partner van USOS).