Inleefreis DRCongo - Bukavu

Tijdens het academiejaar 2018-2019 kan je mee op inleefreis naar DRCongo. Voor de tweede maal sturen we een groep naar Bukavu, waar onze groep opgevangen wordt door de Université Catholique de Bukavu (UCB). Deze universiteit werkt al jaren samen met het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB - UAntwerpen) rond het thema van natuurlijke rijkdommen.  

De media associeren (Oost-)Congo vaak met allerlei vormen van geweld. Voor een stuk is wat we zien en wat we horen echter vooral wat we willen zien of horen. De beeldvorming staat in scherp contrast met de verhalen die onze inleefreizigers de voorbije jaren meenamen uit Congo.

Congo biedt zich aan als een mysterie. Het land staat bol van de paradoxen en is daarom bijzonder intrigerend. Hoe (over)leef je in een land waar jouw overheid je nauwelijks in bescherming neemt?  Hoe komt het dat Congo zo rijk is in mineralen, maar toch zo arm in welzijn? En waar halen de Congolezen hun joie de vivre en vindingrijkheid vandaan? De inleefreis probeert het één en ander in een juist daglicht te stellen, maar verwacht geen pasklare antwoorden.

Tijdens de inleefreis word je gekoppeld aan een student van de Université Catholique de Bukavu. Je leeft bij zijn/haar familie. Je gaat samen naar de markt, kerk, bezoekt familie, ... Daarnaast neem je samen met hem/haar deel aan een groepsstage op het platteland in het kader van de opleiding van de student.