Hoe omgaan met genderdysforie?

Mensen die lijden aan genderdysforie, voelen een uitgesproken spanning tussen het biologische geslacht en de ervaren genderidentiteit. Die spanning heeft een existentieel karkater en raakt aan hoe mensen zichzelf beschouwen en ervaren. We moeten die spanning en het psychisch lijden dat ermee gepaard gaat ernstig te nemen. De vraag is natuurlijk hoe we dat moeten doen? In welke mate kan een geslachtsveranderende operatie een oplossing bieden? Zijn er therapeutische alternatieven? Kan een oplossing er ook in bestaan om rigide sekserolpatronen te doorbreken en meer oog te hebben voor de aanwezige diversiteit? Moet de samenleving mensen die een operatie ondergingen ten volle beschouwen als ‘mannen’ en ‘vrouwen’? Wat met hen die een dergelijke operatie niet ondergingen en zich ondanks hun geslacht identificeren met de andere sekse? Deze en andere vragen staan centraal in dit debat over transgenderisme.

Michaël Maerten is Master in de Sociologie (UA) en auteur van ‘De Schaduw van het Feest: een kritische bezinning op de LGBT+ Pride’ (2020). Hij schreef opiniestukken over holebi- en transgenderkwesties voor onder meer Knack, VRT en De Morgen.

Prof. dr. Piet Hoebeke is vooraanstaande uroloog en Decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit Gent. Naast tal van wetenschappelijke publicaties schreef hij onder andere ook Penis. Weetjes en kneepjes voor dagelijks gebruik (2019). Gender in de blender (2020) en De staat van de prostaat (2021).

Praktisch: De lezingen hebben plaats in de Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen, aula R004 en starten om 19:30 uur (onthaal vanaf 19:00 uur) Toegang: € 5 (studenten gratis) inclusief drankje. Meer info: jurgen.slembrouck@uantwerpen.be of secretariaat@humanistischverbond.be T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).