Muzikale, smakelijke en spannende filosofienocturne

30 maart 2019

Met veel plezier nodigen we uit voor de allereerste Antwerpse Filosofienocturne, aan de vooravond van de Maand van de Filosofie. Een muzikale opener, een smakelijke maaltijd, en een presentatie van onze centrale gast: Denker Des Vaderlands René ten Bos.

Onthaal vanaf 17.30 uur in de patio van het Klooster van de Grauwzusters.

1. Muzikale opening (18.00 - 18.45 uur)

De filosofienocturne wordt stemmig geopend door Ann De Schepper en Marlies De Munck. Ann is behalve vicerector onderwijs van de Universiteit Antwerpen ook pianiste, en brengt muziek van Chopin. Marlies is muziekfilosofe en leest voor uit haar boek Waarom Chopin de regen niet wilde horen.

 

2. Filosofisch banket (18.45 - 19.45 uur)

Op het menu staat stoofvlees met frietjes, natuurlijk met een vegetarische variant voor de niet-vleeseters.

3. René ten Bos over het volk in de grot (20.00 - 22.00 uur)

René ten Bos is niet voor één gat te vangen. Hij is als filosoof hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Maar hij is ook vader van twee kinderen, voetbal- en schaakliefhebber, columnist, poëzieminnaar en stamcaféganger. Hij is een van de spraakmakendste denkers van de Lage Landen, schreef vele boeken over de meest diverse onderwerpen, en is de afscheidnemende Denker des Vaderlands.

Vanavond houdt hij een presentatie die gebaseerd is op zijn prikkelende werk Het volk in de grot. Aansluitend gaat hij met ons in gesprek over zijn visie op filosofie, onderwijs, opvoeding, en de relatie tussen het volk en de elite.