Chemie in het nieuws

Annemie Bogaerts appeared as Jury member on a television quiz called "De Campus Cup" on Canvas (Flemish public broadcasting). In the "Campus Cup" different groups of students are challenged on their knowledge on a wide variety of subjects. The use of plasma in different application fields appeared on episode 12, June 4, 2020.

Annemie Bogaerts gave a lecture for Universiteit van Vlaanderen (video in Dutch on youtube), explaining why plasma can be a solution for cancer and climate, November 2019.

In the framework of this lecture for Universiteit van Vlaanderen, the following text, published in the Flemish quality-magazine Knack, also explains what is plasma and why it can be a solution for cancer and climate.

An interview with Annemie Bogaerts about plasma appeared, in the Dutch journal “Mens & Molecule”, September 2019
An article appeared in EOS wetenschap from Kristof Bal (in Ducth) "Chemicus zonder reageerbuis". This article explains the importance of doing simulations for chemicists.
In Februari 2019, Marleen Ramakers appeared in an elevator-pitch (1 minute video) explaining (in Dutch) how we can tackle climate change with an innovative plasma reactor. This video also appeared on "YouTube".

Chemiegroep Ineos doet mega-investering in Antwerpse haven | VRT NWS

Op zondag 27 mei 2018, op het wetenschapsfestival Sound of Science, wordt de winnaar bekend gemaakt van de EOS pipet prijs, Marleen Ramakers is bij de 5 finalisten. Wil je erbij zijn? Koop je tickets.
In April 2018, an interview with Marleen Ramakers was published "EOS Wetenschap" about transforming waste into primary resources (see also this blog).
In January 2018, an article was published in “Mens & Molecule” about “plasma for CO2 conversion and N2 fixation”.
4 Nieuwe elementen toegevoegd aan de tabel van Mendeljev
News report on cocaine glove sensor
ATV news report on MA-XRF scanning
Bij de start van het academiejaar pakt De Standaard uit met de "Week van het Weten", een project samen met de Jonge Academie.  Wetenschap en wetenschappers krijgen elke dag een mooie plek in de krant.

Chemie zoekt 2.600 nieuwe medewerkers

De Standaard, 20/06/2015)

Koningin Mathilde ontmoet twaalf markante vrouwen uit Antwerpen waaronder Prof. dr. Annemie Bogaerts van het Departement Chemie

Prof. dr. Annemie Bogaerts van het Departement Chemie en Christiane Timmerman, directeur CEMIS, waren 2 uitverkorenen die op 11 maart Koningin Mathilde mochten ontmoeten.
In Kasteel d'Ursel in Bornem heeft Koningin Mathilde op 11 maart een ontbijtgesprek gehad met 12 vrouwen uit de provincie onder wie Prof. dr. Annemie Bogaerts van het Departement Chemie en Christiane Timmerman van CEMIS.  Naar aanleiding van internationale vrouwendag, werd gepraat over de positie van de vrouw in onze samenleving, en hoe die nog kan verbeterd worden.  De genodigden kwamen uit verschillende sectoren.

Em. Prof. Dr. R. Van Grieken kreeg in Ostrum, Polen, de prijs: "Biannual Spectrometry Award of the Polish Academy of Sciences" (Dr. Jerzy Fijalkowksi Award 2013).
De volgende publicatie verscheen in Advances in Physics en is het eerste artikel in dit tijdschrift waar een Vlaamse Onderzoeksgroep ooit aan meewerkte:

Advances in Physics, vol. 62, no. 2, 113–224 (2013)
"Plasma nanoscience: from nano-solids in plasmas to nano-plasmas in solids"
K. Ostrikova, E.C. Neytsb and M. Meyyappanc

a CSIRO Materials Science and Engineering, P.O. Box 218, Lindfield NSW 2070, Australia
b University of Antwerp, Department of Chemistry, Research Group PLASMANT, Universiteitsplein 1, B-2610 Wilrijk-Antwerp, Belgium
c NASA Ames Research Center, Moffett Field, CA 94035, USA

Zie ook bericht in de Nieuwe Gazet van zaterdag 6 juli 2013 (PDF; 406 KB).