How Fascism Works

ANTWERP PHILOSOPHY LECTURE

Prof. Jason Stanley (Yale University)
Donderdag 24 mei, 19.30u
Stadscampus Universiteit Antwerpen
Grote Kauwenberg 18, Aula C.003

Jason Stanley bekleedt de positie van Jacob Urowsky Professor of Philosophy aan Yale University. Hij onderscheidde zich met werk op het domein van epistemologie en taalfilosofie en brak internationaal door met zijn politiek-filosofisch werk over propaganda. Zijn boek How Propaganda Works (Princeton University Press, 2015) lokte een vurig debat uit over politieke retoriek, dat tot vandaag de filosofische reflectie over propaganda beïnvloedt. How Propaganda Works werd bekroond met de eerste prijs van de 2016 PROSE AWARD in de categorie filosofie en met de 2016 Global Discourse Award. Verder geldt Jason Stanley als een invloedrijke opiniemaker. Hij schrijft regelmatig bijdragen voor de rubriek ‘Opinionator’ van de New York Times. In 2016, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ontpopte hij zich daar als een van de scherpste critici van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump.

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek How Fascism Works dat over enkele maanden gepubliceerd wordt, zal Jason Stanley op donderdag 24 mei een publieke lezing geven over de toenemende invloed van het wij-zij-denken in de hedendaagse politiek. Stanley detecteert een internationale opleving van fascistische politiek, vergelijkbaar met wat zich in de jaren dertig voordeed. In zijn lezing laat hij zien hoe deze fascistische politiek precies werkt. De kern van zijn analyse is het installeren van een wij-zij-denken: bewust en stelselmatig wordt er een strikt onderscheid gepropageerd tussen ‘ons’, de ‘ware’ leden van de politieke gemeenschap, en ‘hen’, die daar niet of ‘niet echt’ toe behoren. Stanley gaat dieper in op twee specifieke technieken: het beroep op ‘law and order’ en het inspelen op seksuele angst.

Na de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen.

De Antwerp Philosophy Lecture is een filosofische lezing voor een breed publiek van geïnteresseerden, georganiseerd door het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. De lezing wordt afgesloten met een feestelijke receptie. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. De toegang is vrij, maar gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via een e-mail aan herbert.devriese@uantwerpen.be.

On Thursday 24th of May, Jason stanley (Yale University) will give a public lecture entitled How Fascism Works. It will focus on the growing influence of ‘the politics of us and them’, which in his view is currently dominating the political landscape.

Abstract. In recent years, we have seen an international upswing in fascist politics, comparable to the 1930s. But what is fascist politics, and how do we distinguish it from more typical right wing politics? Fascist politics involves a very particular way of dividing ‘us’, the ‘true’ members of the nation from ‘them’, a way that marshals hysterical fear to cleave these divisions. In this talk, I will focus on two aspects of this way of dividing ‘us’ from ‘them’: the appeal to law and order and sexual anxiety. 

For more information, see https://campuspress.yale.edu/jasonstanley/ and How Fascism Works.

  • Time: Thursday 24th of May, 19:30-22:00
  • Location: Stadscampus Universiteit Antwerpen, Grote Kauwenberg 18, Aula C.003
  • Entrance is free, but please register your attendance by email to herbert.devriese@uantwerpen.be.