Liberalism's Problem with Identity: Some Philosophical Reflections

ANTWERP PHILOSOPHY LECTURE

Prof. Akeel Bilgrami (Columbia University)
Donderdag 6 december, 19.30u-21.30u
Stadscampus Universiteit Antwerpen
Rodestraat 10, Aula R.007

Akeel Bilgrami bekleedt de positie van Sidney Morgenbesser Professor of Philosophy aan het Philosophy Department van Columbia University. Zijn academische verdiensten situeren zich op twee relatief onderscheiden onderzoeksdomeinen: taalfilosofie en politieke filosofie. Tot het eerste domein behoren zijn publicaties Belief and Meaning (Blackwell, 1992) en Self-Knowledge and Resentment (Harvard University Press, 2006). Op het domein van de politieke filosofie gaat zijn voornaamste interesse uit naar vraagstukken over secularisme, identiteit en de gevolgen van globalisering. Het thema dat hij koos voor de Antwerp Philosophy Lecture sluit hierbij aan. Hij schreef het boek Secularism, Identity, and Enchantment (Harvard University Press, 2014) en is co-editor van onder andere Democratic Culture (2011), Who’s Afraid of Academic Freedom? (2014), Marx, Gandhi, and Modernity (2014) en Beyond the Secular West (2016).

Op donderdag 6 december zal Akeel Bilgrami een publieke lezing geven over het probleem van identiteit in de filosofische en politiek-theoretische traditie van het liberalisme. Zijn lezing begint met een filosofische analyse van het begrip identiteit. Op grond van die analyse laat Bilgrami zien waarom identiteit zo’n hardnekkig probleem vormt voor de mentaliteit van het liberalisme zoals die in de klassieke traditie van John Stuart Mill tot John Rawls vorm heeft gekregen.

Na de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen.

De Antwerp Philosophy Lecture is een filosofische lezing voor een breed publiek van geïnteresseerden, georganiseerd door het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. De lezing wordt afgesloten met een feestelijke receptie. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. De toegang is vrij, maar gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via een e-mail aan michiel.meijer@uantwerpen.be.

Abstract. Akeel Bilgrami’s lecture will characterize philosophically the concept of identity and then show why it poses a particularly difficult problem for the mentality of liberalism that has been defined by the classical tradition from John Stuart Mill to John Rawls.

For more information, see https://globalcenters.columbia.edu/content/akeel-bilgrami.

Time: Thursday 6th of December 2018, 19:30-21:30

Location: Stadscampus Universiteit Antwerpen, Rodestraat 10, Aula R.007

Entrance is free, but please register your attendance by email to michiel.meijer@uantwerpen.be.