Korte inhoud

Binnen de Europese Unie worden heel wat economische variabelen gemonitord. We kennen allemaal de begroting en de 3%-norm is voor velen geen geheim meer. Maar ook de werkgelegenheid, economische groei, inflatie, woningprijzen en tal van andere variabelen worden in het oog gehouden. Voldoet een land voor een bepaalde variabele aan de normen, dan krijgt ze een ‘groen licht’. Echter, wanneer bepaalde normen niet gehaald worden, kan dit een ‘knipperlicht’ worden. In dat geval moet het beleid worden bijgestuurd.

Interactief hoorcollege door prof. dr. Jacques Vanneste

📅 Dinsdagvoormiddag 8 februari 2021

Kom voorbereid naar deze sessie

  • Deze presentatie legt de link tussen economie, wiskunde en maatschappij en is ook interessant voor niet-economierichtingen.
  • Hebben je leerlingen nog geen economie voorkennis, dan is onderstaande video zeker een aanrader! Hierin legt docent Christine Schauw alvast enkele basisbegrippen rond economie uit ter voorbereiding op deze sessie.
  • Naast een algemeen overzicht van enkele economische indicatoren, zal er meer specifiek ook een wiskundige toepassing van wisselkoersen aan bod komen tijdens deze sessie. Specifieke voorkennis is hiervoor echter niet vereist.

Laat je leerlingen deze kennisclip op voorhand bekijken:

Macro-economische knipperlichten in de EU

Kennisclip op YouTube