Over risico's en rendement: het juiste evenwicht

Korte inhoud

Geld op een spaarrekening plaatsen, brengt de laatste jaren niet veel op. De rente ligt zelfs lager dan de inflatie waardoor je dus eigenlijk verlies maakt. Andere beleggingsvormen, zoals aandelen, kunnen een groter rendement hebben. Wanneer je daarin belegt, loop je echter een risico dat de koersen dalen en dat je verlies maakt. We gaan op zoek naar de meest optimale combinatie van rendement en risico.

Deelnemende leerkracht in 2019: "Deze les over risico's had een zeer duidelijke link met wiskunde en die link werd helder uitgelegd. Dit was echt wat ik ervan verwacht had."

Interactief hoorcollege door prof. dr. Jan Annaert

📅 Donderdagvoormiddag 6 februari 2020

Kom voorbereid naar deze sessie

• In deze sessie komen enkele statistische begrippen aan bod die je leerlingen waarschijnlijk nog niet kennen. Door onderstaande kennisclips over covariantie en correlatie alvast te bekijken, is de presentatie gemakkelijker te volgen.
  • Daarnaast komt het optimaliseren van functies op basis van de eerste en tweede afgeleide in deze presentatie aan bod.
  • De kennisclip over het sommatieteken wijdt de leerlingen in in deze veelgebruikte wiskundige notatie. Je vindt deze clip onderaan deze pagina.
  • Als je leerlingen al weten wat samengestelde interest is, is dat mooi meegenomen. Indien niet, wordt het ook door de docent duidelijk uitgelegd tijdens de presentatie.