Over risico's en rendement: het juiste evenwicht

Korte inhoud

Geld op een spaarrekening plaatsen, brengt de laatste jaren niet veel op. De rente ligt zelfs lager dan de inflatie waardoor je dus eigenlijk verlies maakt. Andere beleggingsvormen, zoals aandelen, kunnen een groter rendement hebben. Wanneer je daarin belegt, loop je echter een risico dat de koersen dalen en dat je verlies maakt. We gaan op zoek naar de meest optimale combinatie van rendement en risico.

Deelnemende leerkracht na vorige editie: "Deze les over risico's had een zeer duidelijke link met wiskunde en die link werd helder uitgelegd. Dit was echt wat ik ervan verwacht had." 

Interactief hoorcollege door prof. dr. Jan Annaert

📅 Dinsdagvoormiddag 2 februari 2021

📅 Dinsdagnamiddag 2 februari 2021

Kom voorbereid naar deze sessie

  • In deze sessie komen enkele statistische begrippen aan bod die je leerlingen waarschijnlijk nog niet kennen. Door onderstaande kennisclips over covariantie en correlatie alvast te bekijken, is de presentatie gemakkelijker te volgen.
  • Daarnaast komt het optimaliseren van functies op basis van de eerste en tweede afgeleide in deze presentatie aan bod. Wanneer loop je een minimaal risico of heb je het liever over een maximaal rendement?
  • De kennisclip over het sommatieteken wijdt de leerlingen in in deze veelgebruikte, wiskundige notatie. Je vindt deze clip onderaan deze pagina.
  • Als je leerlingen al weten wat samengestelde interest is, is dat mooi meegenomen. Indien niet, wordt het ook door de docent duidelijk uitgelegd tijdens de presentatie. Ben je toch al benieuwd of wil je de leerlingen hier alvast op voorbereiden? Dan is het kennisfilmpje over interest warm aanbevolen!

Verwerking achteraf

Wanneer loop je een minimaal risico of heb je het liever over een maximaal rendement? Tijdens deze sessie doe je vast en zeker inspiratie op voor interessante toepassingen van het gebruik van afgeleiden!

Laat je leerlingen deze kennisclips op voorhand bekijken: