Hoe houden we onze voetbaljeugd in eigen land?

Korte inhoud

Bij het samenstellen van een voetbalploeg moet er een evenwicht gevonden worden tussen verschillende types spelers. Jonge talenten missen ervaring, maar zijn financieel aantrekkelijk vanwege hun beperkte kost en eventuele transferopbrengsten. Ze worden typisch aangevuld met ervaren (buitenlandse) spelers. Hoewel die belangrijk zijn voor het sportieve succes van een club, kosten ze heel wat meer en kunnen ze de ontwikkeling van jongeren in de weg staan. We bekijken hoe economie en wiskunde kunnen helpen bij het vinden van een optimale mix

Interactief hoorcollege door Tom Vermeire

📅 Dinsdagnamiddag 2 februari 2021

📅 Donderdagvoormiddag 4 februari 2021

Kom voorbereid naar de sessie

  • Optimaliseren van functies vormt de wiskundige hoeksteen van deze sessie. De specifieke situatie maakt het alleen iets complexer dan een afgeleide berekenen. Er spelen immers verschillende factoren mee en bovendien moet er ook rekening gehouden worden met een aantal restricties. Tijdens de sessie zal op een grafische manier worden geïllustreerd hoe je in deze context functies kan maximaliseren.
  • Doorheen deze sessie spelen economische begrippen als indifferentiecurve, budgetrechte, marginale kosten en opbrengsten een belangrijke rol. Zonder voorkennis over deze concepten is de sessie misschien niet zo goed te volgen, maar na het bekijken van enkele inleidende video’s zou dat zeker moeten lukken. Je kan ze uiteraard ook prima gebruiken om je kennis even terug op te frissen voor je aan de sessie deelneemt.
  • Naast optimaliseren van functies, komen ook aspecten van kansrekening aan bod in deze sessie. Meer specifiek zal de verwachtingswaarde van een toevalsvariabele een belangrijke rol spelen in het keuzeproces van voetbalploegen.

Laat je leerlingen deze kennisclips op voorhand bekijken: