Opgelet: de inschrijvingen voor de lezing van 26/1 zijn afgesloten!

Je kan je jammer genoeg niet meer inschrijven voor de lezing over normale en abnormale veroudering van het geheugen. De zaal zit vol en er is geen grotere zaal beschikbaar. We moeten de inschrijvingen voortijdig afsluiten.

Je kan nog wel een mailtje met je naam en 'interesse voor lezing 26/1' sturen naar spectrum@uantwerpen.be. Dan krijg je bericht als er plaatsen vrijkomen.

Van deze lezing wordt geen opname gemaakt.

Spectrumlezing door Rose Bruffaerts

26 januari 2023 - 14.15 uur - Campus Groenenborger T.105

Onze hersenen helpen ons informatie te verwerken en beslissingen te nemen en uitvoeren, bv of we ingaan op een aanbod om een kopje koffie te gaan drinken, of liever thuisblijven omdat het te druk is of omwille van de vriestemperaturen. Tijdens het verouderingsproces verandert de structuur van hersenen en ook de manier waarop ze informatie verwerken. Dat wil echter niet zeggen dat het verouderende brein niet meer correct functioneert, integendeel. Het verouderingsproces verschilt daarin sterk van wat er zich voordoet in de hersenen bij hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Hersenziektes verstoren de informatieverwerking in de hersenen en maken dat patiënten zich moeilijker kunnen uitdrukken of moeilijker beslissingen kunnen nemen. Scans die het uitzicht en de werking van de hersenen kunnen in beeld brengen, helpen neurowetenschappers en artsen te begrijpen wat er verandert tijdens gewone veroudering en bij hersenziektes. In deze voordracht komt aan bod hoe oudere hersenen er uitzien en werken, en hoe dit verschilt van de veranderingen die optreden bij hersenziektes.

Rose Bruffaerts

Universiteit Antwerpen - biomedische wetenschappen - Experimental Neurobiology Unit (ENU) - Universitair Ziekenhuis Antwerpen - Geheugenkliniek