Spectrumlezing door Hans De Loof

8 december 2022 - 14.15 uur - Campus Groenenborger T.148

Het einde van de opioïde-epidemie in de Verenigde Staten is nog lang niet in zicht want het dodental bereikte in 2021 een nieuw en triest hoogtepunt.   Beperkt deze epidemie zich tot de US...?  Dit is geen eenvoudige vraag!  Een afwachtende, zuiver observerende houding, we zien wel, is echter geen aantrekkelijke optie.

In deze uiteenzetting willen we enkele gegevens uit ons land bespreken.  Wat is de evolutie van het gebruik van opioïden en hoe scoren we binnen Europa? Worden opioïden door artsen zorgvuldig voorgeschreven? Welke acties kunnen er ondernomen worden? Hoe volgen we het gebruik op als, zoals in de US, de voorgeschreven opioïden vervangen worden door illegaal verkregen fentanyl.  Hoe zorgen we ervoor dat mensen die acute pijnbestrijding erg nodig hebben, denk maar aan palliatieve kankerpatiënten, geen slachtoffer worden van nieuwe restrictieve initiatieven?

Een COVID epidemie is zoveel meer dan het virus op zich, dat hebben we de afgelopen jaren wel geleerd.  Een opioïde-epidemie is dan ook meer dan de farmacologie van een bepaalde chemische stof.  Hoe een samenleving met opioïden omgaat is dus een uitdaging die we best multidisciplinair aanpakken geïnformeerd door divers wetenschappelijk onderzoek vanuit verschillende invalshoeken.  

​​Hans De Loof

Universiteit Antwerpen

Farmaceutische wetenschappen - Fysiofarmacologie (PHYSPHAR) - bioinformatica


Afbeelding Gordon Johnson via Pixabay