Interactieve lezing
Kerncentrales zijn spectaculaire bouwwerken vol spitstechnologie en ze kunnen heel veel elektriciteit produceren zonder CO2 uitstoot. Maar er zijn ook hevige tegenstanders van kernenergie en de HBO top-reeks Chernobyl boezemt veel angst in. Discussieer mee over de toekomst van de elektriciteitsproductie in België. Achterhaal samen met ons de échte werkingsprincipes van kernenergie, ontdek de alternatieven zoals zon en wind en hun tekortkomingen. Finaal kan je zelf je ideale energiemix voorstellen!

Wat doen de leerlingen?
Dit is een lezing maar de leerlingen krijgen zeer regelmatig vragen voorgeschoteld die ze via hun smartphone kunnen beantwoorden. Zo kunnen ze hun mening geven en mee nadenken over de belangrijke dilemma’s bij de productie van elektriciteit.

Tijdsindeling activiteit
2,5 uur doorlopend.

Voorbereiding door de leerkracht
Er is geen strikt noodzakelijke voorbereiding. De leerlingen kunnen echter wel geprikkeld worden door op voorhand de dilemma’s voor te schotelen: 

  • Is het wel een goed idee om kerncentrales te sluiten als die geen CO2 uitstoten? 
  • Moeten we eventueel nieuwe nucleaire centrales bouwen? 
  • Wat zijn we met duurzame energie tijdens windstille nachten? 

​Inhoudelijk kan het nuttig zijn als studenten het verschil tussen Energie [J] en Vermogen [W] goed kennen. Dit komt echter ook aan bod in de lezing.

Wat kan de leerkracht er zelf mee doen in de klas?
​De basisprincipes van wind, fotovoltaïsche cellen en kernenergie komen aan bod. Daarnaast passeren alle dilemma’s bij de productie van elektriciteit. De workshopbegeleider geeft echter geen sluitend antwoord op de vele dilemma’s. Leerlingen worden gestimuleerd om hun eigen mening te vormen over kernenergie en onze elektriciteitsvoorziening, het is niet zo dat er één mening als hét juiste antwoord naar voor geschoven wordt. De lezing kan dus zowel gebruikt worden in technische lessen als in klasdiscussies in taalvakken.

Praktisch

Begeleider van de Universiteit Antwerpen
Stijn Derammelaere.

Gelieve voor vragen rechtstreeks contact op te nemen met studiostem@uantwerpen.be